Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important pentru șomeri: Iată ce vor putea să facă fără să stea la coadă

© Sputnikcomputer
computer - Sputnik Moldova
Abonare
Un proiect de lege agreat de Guvern prevede acordarea posibilității depunerii online a cererii de înregistrare a statutului de șomer. Astfel, va fi exclusă obligativitatea necesității de prezentare fizică a documentelor.

CHIȘINĂU, 8 iul – Sputnik. Guvernul a examinat și aprobat în ședința sa de miercuri, 8 iulie, un proiect de lege ce prevede dreptul cetățenilor de a solicita online statutul de șomer.

Пустой карман - Sputnik Moldova
Oficial: COVID-19 a lovit puternic în piața muncii – cu cât a crescut șomajul în Moldova

Necesitatea acestei schimbări este rezonabilă și în contextul pandemiei COVID-19 – mai puține contacte fizice ar însemna diminuarea riscului de răspândire a infecției.

Proiectul de lege, care a fost prezentat de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, are drept scop ajustarea cadrului legal necesar în contextul digitalizării procesului de înregistrare a statutului de șomer și de acordare a ajutorului de șomaj.

După ce proiectul va deveni lege, evidența șomerilor se va face doar în sistemul informațional, iar astfel vor fi eliminate costurile de păstrare și de transfer ale dosarelor.

Decizia de stabilire a ajutorului de șomaj va fi emisă concomitent cu înregistrarea statutului și va fi eliminat termenul de 30 zile de calcul practicat acum de instituțiile responsabile.

Transpunerea în fapt a acestor modificări va costa aproximativ 1,8 milioane de lei. Banii necesari vor fi disponibilizați prin proiectul „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, implementat de Agenția de Guvernare Electronică.

Sputnik a scris anterior că pandemia COVID-19 a afectat dramatic piața muncii din Republica Moldova: numărul șomerilor oficial înregistrați a crescut în aprilie cu 48% față de luna martie, potrivit Studiului pieței muncii prezentat pe platforma Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) în luna iunie.

Autorii studiului estimează că, urmare a crizei, rata populației inactive de 25-60 ani va crește în 2020 cu 30%. 

Autoritățile își propun să formuleze un set de politici de intervenție în sprijinul cetățenilor și economiei.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0