Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reexaminarea pensiilor: Cine poate beneficia și cât timp vor mai fi recepționate cererile

© Sputnik / Evghenii Panasencoпенсионер
пенсионер - Sputnik Moldova
Abonare
Deja de câteva zile, Casa Națională de Asigurări Sociale recepționează cereri pentru reexaminarea pensiilor pentru limita de vârstă. CNAS informează despre numărul de solicitări făcute în acest interval de timp.

CHIȘINĂU, 8 iul - Sputnik. Casa Naţională de Asigurări Sociale anunță că în timp de patru zile au fost depuse 5926 de cereri în vederea reexaminării pensiilor pentru limita de vârstă. Au dreptul la reexaminare însă 13.575 de persoane care şi-au stabilit pensia pentru limită de vârstă după 1 ianuarie 1999, anunță CNAS printr-un comunicat de presă. 

Instituția informează și despre modificări în programul de recepționare a cererilor. Dacă în primele zile programul era 08:00-14:00, de acum încolo cererile vor fi recepționate între orele 07:00-17:00. Mai mult, angajații CNAS vor activa și în două zile de sâmbătă, pe 11 și 18 iulie. 

Parlament
 - Sputnik Moldova
Politică
Legea privind indexarea pensiilor de două ori pe an a fost votată în lectura a doua

„Vă atenţionăm că cei care din diferite motive nu vor reuşi să depună solicitarea respectivă până la sfârşitul lunii iulie, îşi pot realiza dreptul la reexaminarea pensiei şi în lunile următoare. Noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la casa teritorială de asigurări sociale”, se menționează în comunicatul de presă.

Din 1 iulie 2020, dreptul la reexaminarea pensiei pentru limita de vârstă îl au beneficiarii de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999, care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin zece ani după pensionare.

Solicitantul trebuie să depună cererea la Casa Teritorială de Asigurări Sociale conform vizei de domiciliu. Totodată, acesta va prezenta buletinul de identitate şi carnetul de muncă în original și xerocopie.

CNAS anunță că majorarea pensiei după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea salariului din care au fost achitate contribuţii de asigurări sociale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0