Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Legea privind indexarea pensiilor de două ori pe an a fost votată în lectura a doua

© Sputnik / Miroslav RotariParlament
Parlament
 - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a votat în lectura a doua, în cadrul ședinței de astăzi, legea privind indexarea pensiilor de două ori pe an.

CHIȘINĂU, 28 feb - Sputnik. Parlamentul a votat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, în lectura a doua proiectul de lege privind indexarea tuturor pensiilor de două ori pe an – la 1 aprilie și la 1 octombrie.

Pensii și plăți sociale - Sputnik Moldova
Societate
Modificări privind indexarea pensiilor: Iată cine vor beneficia

Indexarea va fi aplicată pentru toate pensiile, indiferent de mărimea acestora. Totodată, se va indexa și venitul minim garantat utilizat la determinarea Programului de Ajutor Social. Astfel, mecanismul de indexare se va aplica pentru toate prestațiile sociale, inclusiv plățile capitalizate, îndemnizațiile de dizabilitate survenită ca urmare a unui accident de muncă și compensațiile bănești lunare stabilite participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl.

Mecanismul de indexare prevede că la 1 aprilie, coeficientul de indexare a pensiilor va constitui inflația înregistrată în ultimul semestru al anului precedent, iar la 1 octombrie coeficientul de indexare va constitui inflația înregistrată în primul semestru al anului în curs. ”Acest mecanism de indexare va asigura beneficiarilor de pensii o compensare neîntârziată a efectului inflaționist, protejând pensionarii de efectul diminuării puterii de cumpărare.

Fluxul de știri
0