Educație
Sputnik Moldova vă prezintă informații despre procesul de studii, problemele din învățământ și provocările din acest sector.

Universitățile din Moldova: Ghid pentru absolvenți

Abonare
Mulți dintre absolvenți nu au decis încă unde să-și urmeze studiile universitare – în infogaraficul Sputnik puteți găsi informație utilă despre instituțiile de învățământ superior din Moldova.

Chiar dacă o bună parte dintre absolvenții care aspiră la studii superioare au decis deja pentru ce universitate vor opta, este destul de mare și numărul celor care mai stau la îndoială și nu și-au ales deocamdată instituția în care să-și continue studiile.

Nina Cojocari - Sputnik Moldova
Admiterea 2020: Alternative pentru persoanele care nu au obținut la timp diplomele de Bac

Admiterea pentru ciclul I – studii superioare de licență are loc de regulă în luna iulie. Universitățile din Moldova își programează individual perioada de admitere. În contextul epidemiei de coronavirus, în acest an Ministerul Educației a recomandat ca admiterea să fie organizată online, în perioada 27 iulie-7 august.

Potrivit datelor ministerului de resort, în prezent în Moldova sunt în total 27 de instituții universitare, dintre care 18 de stat, iar 9 – private. De menționat însă că una dintre instituții - Academia de Administrare Publică, admite candidați doar pentru studii de masterat. Cele mai multe universități își au sediul în Chișinău. Câte una sunt la Bălți, Cahul, Comrat și Taraclia.

Studenți - Sputnik Moldova
Închiderea universităților, ca mijloc de reducere a cheltuielilor: Va fi și mai rău

Ar fi de menționat totodată că unele universități din Moldova ar putea să se închidă într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat. Ministerul Educației anunța cu mai bine de o lună în urmă că intenționează să implementeze unele acțiuni de raționalizare, restructurare și modernizare a instituțiilor de învățământ superior. Acest lucru presupune fuziunea prin absorbție de către o universitate cu programe similare a altor instituții de învățământ superior cu un număr mic de studenți și cu aceleași programe; modificarea mecanismelor de finanțare a învățământului superior; consolidarea universităților regionale din nordul și sudul Republicii Moldova etc.

Potrivit autorităților, procesul are drept scop reducerea cheltuielilor pentru învățământul universitar și creșterea calității studiilor în acest domeniu.

S-ar putea ca această intenție să aibă legătură și cu descreșterea numărului de studenți. În ultima perioadă, numărul de studenți în Moldova s-a redus de peste două ori: de la 128 de mii în anul de studii 2006-2007, la 60 de mii în anul de studii 2018-2019. Acest lucru vorbește despre scăderea numărului populație în țară, dar și despre faptul că mulți tineri pleacă la studii peste hotare dat fiind că acolo calitatea studiilor este mult mai înaltă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0