Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Foto - Președintele Igor Dodon a scris astăzi pe englezește: Iată cui

© Photo : Miroslav RotariИгорь Додон
Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a adresat astăzi un mesaj de felicitare poporului american și președintelui SUA, Donald Trump, cu ocazie Zilei Independenței Statelor Unite ale Americi.

CHIȘINĂU, 4 iul - Sputnik. Dacă în mod tradițional președintele Igor Dodon își postează mesajele pe pagina de Facebook în două versiuni, română și rusă, iată că astăzi textul său are și a treia versiune – în engleză. Și asta pentru că mesajul său este adresat președintelui american Donald Trump.

"Adresez cele mai sincere felicitări Președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, precum și tuturor cetățenilor americani cu ocazia Zilei Independenței Statelor Unite ale Americii", scrie Igor Dodon.

El afirmă că între Republica Moldova și SUA s-au stabilit relații speciale de prietenie și încredere reciprocă.

"Mă bucur de faptul că între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii s-au stabilit relații speciale de prietenie și colaborare, bazate pe idealuri comune și încredere reciprocă", afirmă Dodon.

Igor Dodon le-a mulțumit americanilor pentru asistența acordată țării noastre.

"Folosind deosebitul prilej, țin să reiterez recunoștința pentru asistența tehnico-financiară substanțială, oferită în ultimele decenii Republicii Moldova de către Statele Unite ale Americii", a menționat șeful statului.

Președintele țării și-a exprimat speranța că pe viitor schimburile comerciale între Republica Moldova și SUA vor crește.

"Totodată, caracterul multidimensional al cooperării bilaterale îmi inspiră încredere că, în anii ce urmează, vom reuși să sporim schimburile economice și investițiile, să întărim parteneriatul privilegiat și să fructificăm această frumoasă prietenie", a conchis Dodon.

Vom menționa că pagina oficială a Ambasadei Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii și Statele Unite Mexicane oferă informații privind relațiile economice ale Moldovei cu SUA, doar că acestea nu au mai fost actualizate din 2018.  

Супермаркет - Sputnik Moldova
Comerțul exterior în 2019: Moldova - „o gunoiște de ambalaje ale bunurilor de import”
Conform datelor Ministerului Economiei şi Camerei Înregistrării de Stat, în Republica Moldova funcționează 382 de întreprinderi cu capital american, capitalul social învestit fiind de 31,4 milioane de dolari (2018). Statele Unite ale Americii deţin locul 6 în topul investitorilor străini.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Statele Unite ale Americii în anul 2018 a înregistrat suma de circa 98,025 milioane de dolari, în creştere cu 10,07% în comparație cu anul 2017.

După valoarea volumului schimburilor comerciale, SUA se află pe locul 18 la nivel mondial între țările partenere cu care Republica Moldova deține relaţii comerciale, cu o pondere de 1,15% în comerțul total al Republicii Moldova.

Exporturile din Republica Moldova au însumat 21,77 milioane de dolari (+15,62% în comparație cu anul 2017), în timp ce mărfurile importate din Statele Unite ale Americii au însumat 76,25 milioane de dolari (+8,59% în comparație cu anul 2017).

Fluxul de știri
0