Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Militarii moldoveni au participat la Parada Victoriei: Cele mai importante declarații

© SputnikУчастие молдавской делегации в параде Победы в Москве
Участие молдавской делегации в параде Победы в Москве - Sputnik Moldova
Abonare
Țara noastră a fost reprezentată la ceremonia solemnă de către 75 de militari ai Gărzii de Onoare a Armatei Naționale a Moldovei. În fruntea delegației moldovenești s-a aflat președintele Igor Dodon.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Miercuri la Moscova s-a desfășurat parada în cinstea celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. La eveniment au participat delegații din diferite țări ale lumii, inclusiv din Moldova.

© Sputnik / Host photo agency / Alexander Vilf / Accesați arhiva multimediaParada în cinstea celei de-a 75-a aniversări a Victoriei
Militarii moldoveni au participat la Parada Victoriei: Cele mai importante declarații - Sputnik Moldova
Parada în cinstea celei de-a 75-a aniversări a Victoriei

Din cauza măsurilor de carantină introduse în contextul pandemiei coronavirusului, tradiționala paradă de 9 mai a fost amânată până pe 24 iunie. O astfel de alegere nu a fost făcută întâmplător. Anume în această zi în 1945 pentru prima dată s-a desfășurat Parada Victoriei asupra hitleriștilor. 

În cadrul deschiderii evenimentului solemn dedicat celei de-a 75-a aniversări a Victoriei, președintele rus, Vladimir Putin, a amintit că poporul sovietic a avut cea mai importantă contribuție în lupta împotriva nazismului și că soldații Armatei Roșii nu au avut nevoie de teritorii străine, ci doreau doar să învingă inamicul și să se întoarcă acasă.

„Sute de mii de soldați și-au pierdut viața într-o țară străină, datoria noastră este să ținem minte despre asta. Să ținem minte că poporul sovietic a primit cea mai grea lovitură în lupta cu nazismul”, a subliniat Putin. 

El i-a salutat pe oaspeții din alte țări care au venit la Moscova pentru a-i cinsti pe cei cărora le datorăm pacea pe pământ. 

Participarea Moldovei la Parada Victoriei

În fruntea delegației moldovenești a fost președintele țării Igor Dodon.

„Am simțit un sentiment deosebit de mândrie pentru faptul că printre aceștia (participanții la paradă) erau și 75 de militari din Garda de Onoare a Armatei Naționale a Republicii Moldova. Țin să menționez că bunicii a 23 dintre militarii moldoveni prezenți la paradă au luptat în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Consider că participarea lor la evenimentul de astăzi subliniază conexiunea directă dintre generații și ne amintește despre importanța păstrării memoriei despre faptele eroice ale strămoșilor noștri”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. 

Liderii Rusiei, Belarusului, Kazahstanului, Serbiei, Tadjikistanului, Uzbekistanului și ai altor state au salutat coloanele militare. 

© SputnikPreședintele Igor Dodon la Parada din Piața Roșie
Militarii moldoveni au participat la Parada Victoriei: Cele mai importante declarații - Sputnik Moldova
Președintele Igor Dodon la Parada din Piața Roșie

Soldații Armatei Naționale a Moldovei au mărșăluit în premieră prin Piața Roșie. Unitatea militară a fost condusă de căpitanul Vitalii Josan.

Vladimir Putin și liderii străini au depus flori la Mormântul Soldatului Necunoscut - Sputnik Moldova
Video
Vladimir Putin și liderii străini au depus flori la Mormântul Soldatului Necunoscut

La sfârșitul paradei militare, președintele Rusiei le-a mulțumit comandanților unităților militare, a discutat cu veteranii de război, apoi, însoțit de liderii statelor străine, a depus flori la Flacăra Eternă de la Mormântul Soldatului Necunoscut.

„Am adus un omagiu tuturor ostașilor, care nu s-au întors acasă duă Marele Război pentru Apărarea Patriei. Faptele lor eroice vor rămâne mereu în inimile noastre”, a remarcat președintele Moldovei. 

Liderul rus Vladimir Putin a discutat „din mers” cu președinții Kazahstanului, Uzbekistanului și Tadjikistanului. Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko a stat mai mult deoparte. După ceremonia de depunere a florilor, Vladimir Putin a discutat și cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0