Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Socialiștii au făcut un apel către deputații PDM, PPDA și PAS: Care este motivul

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание парламента 10 июня
Заседание парламента 10 июня - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații PSRM au susținut astăzi un briefing și au invitat fracțiunile PDM, PAS și PPDA să semneze un proiect de modificare a Constituției.

CHIȘINĂU, 2 iul - Sputnik. Socialistul Vlad Batrîncea a declarat că luni va fi înregistrat în Parlament inițiativa propusă anterior de președintele Republici Moldova - cea de modificare a Constituției, astfel încât mandatul de deputat să devină unul imperativ, iar traseismul politic să fie interzis. 

„Considerăm că multiplele acte de corupție în Parlamentul Republici Moldova în ultimii ani au dăunat grav caracterului statului de drept, democrației parlamentare și au bătut în încrederea cetățenilor față de înaltul for legislativ. Republica Moldova nu are nicio șansă de supraviețuire, dezvoltare, în condițiile în care unii deputați consideră că pot scoate la vânzare mandatul oferit de cetățeni”, a declarat deputatul PSRM. 

Socialistul a explicat că fracțiunea PSRM a decis să amâne înregistrarea proiectului până luni, în speranța că și fracțiunile PAS, PPDA și PDM îl vor semna. 

„Facem un apel public către trei fracțiuni parlamentare: fracțiunea Partidului Democrat, fracțiunea PAS și fracțiunea Platforma DA. Le invităm să semneze acest proiect împreună cu noi”, a declarat deputatul. 

Tot astăzi, fracțiunea PSRM a anunțat că va înainta încă un proiect de modificare a Constituției. Acesta prevede reducerea numărului deputaților de la 101 la 61. 

Președintele Dodon a promulgat Legea Bugetului - Sputnik Moldova
Politică
Președintele Igor Dodon propune amendarea Constituției: Iată despre ce este vorba - Video

„Considerăm că acest lucru este benefic pentru Parlament, îl va face mult mai funcțional. Avem și am avut prea mulți statiști în Parlamentul Republicii Moldova și avem prea multe persoane care vin în Parlament doar urmărind anumite interese”, a spus Batrîncea. 

În ultima perioadă traseismul politic a luat amploare în Parlamentul Republicii Moldova. Partidul Democrat, care avea 30 de mandate după alegerile parlamentare din 2019, are acum doar 13 deputați.

Totul a început după ce din Partidul Democrat și fracțiunea PDM din Parlament au plecat șase deputați - Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici și Grigore Repeșciuc.

Ulterior, ei au anunțat despre constituirea grupului Pro Moldova în Legislativ și că vor susține inițiativele blocului ACUM.

Mai apoi, despre intenția de a se alătura acestui grup au anunțat alți parlamentarii care au părăsit între timp Partidul Democrat: Gheorghe Brașovschi, Ruxanda Glavan, Elena Bacalu, Oleg Sîrbu, Ghenadie Verdeș, Vasile Bîtcă, Anghel Agache și Efrosinia Grețu. 

Din PDM au mai plecat Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc, care au anunțat despre intenția de a adera la fracțiunea „ȘOR”. 

Acum două zile, și deputatul PSRM Ștefan Gațcan a anunțat că aderă la Pro Moldova, dar peste o zi și-a depus mandatul de parlamentar. Acum, PDM și PSRM nu mai dețin majoritate în Parlament. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0