Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Președintele Igor Dodon propune amendarea Constituției: Iată despre ce este vorba - Video

© Photo : Facebook / Igor DodonPreședintele Dodon a promulgat Legea Bugetului
Președintele Dodon a promulgat Legea Bugetului - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele țării Igor Dodon consideră că mandatul de parlamentar trebuie să fie imperativ, iar acest lucru ar trebui stipulat expres în Legea Supremă.

CHIȘINĂU, 26 iun - Sputnik. Igor Dodon susține că în Parlament ar putea fi înaintat spre examinare un proiect de modificare a Constituției prin care se va propune fixarea în Legea Supremă a conceptului de „mandat imperativ” de parlamentar. Despre asta a anunțat șeful statului în cadrul ediției de astăzi a emisiunii „Președintele răspunde”. 

”Cel mai probabil săptămâna viitoare voi veni cu un proiect de lege care va reglementa acest proces. Fac un apel și către colegii din Partidul Socialiștilor. Ei sunt 37 de deputați. Pentru inițiativa de modificare a Constituției sunt necesari 34 de deputați. Știu că sunt deja unele idei printre colegi de a veni cu un proiect de modificare a Constituției”, a declarat șeful statului.

Oficialul a subliniat că acest mecanism este necesar pentru a le interzice deputaților să migreze dintr-o fracțiune în alta.

„Eu înțeleg că o să ne critice cei din exterior cu mandatul imperativ, dar eu cred că trebuie să mergem cu această abordare. Modificăm Constituția pentru a le interzice deputaților să treacă dintr-un partid în altul”, a precizat Igor Dodon. 

În ultima perioadă traseismul politic a luat amploare în Parlamentul Republicii Moldova. Partidul Democrat, care avea 30 de mandate după alegerile parlamentare din 2019 are acum doar 13 deputați.

Totul a început după ce din Partidul Democrat și fracțiunea PDM din Parlament au plecat șase deputați - Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici și Grigore Repeșciuc.

Парламент Parlament - Sputnik Moldova
Politică
Bolea, despre soarta Guvernului și posibila reconfigurare a majorității parlamentare

Ulterior, ei au anunțat despre constituirea grupului Pro Moldova în Legislativ și că vor susține inițiativele blocului ACUM.

Mai apoi, despre intenția de a se alătura acestui grup au anunțat alți parlamentarii care au părăsit între timp Partidul Democrat: Gheorghe Brașovschi, Ruxanda Glavan, Elena Bacalu, Oleg Sîrbu, Ghenadie Verdeș, Vasile Bîtcă, Anghel Agache și Efrosinia Grețu. 

Din PDM au mai plecat Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc, care au anunțat despre intenția de a adera la fracțiunea „ȘOR”. 

Cele mai multe mandate în Parlament îi revin Partidului Socialiștilor - 37. Majoritatea parlamentară se păstrează deocamdată - minimul necesar pentru funcționarea ei este 51 de voturi (în susținerea coaliției s-a pronunțat anterior unul dintre deputații independenți). 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0