Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În rând, cu mască și mănuși: Cum decurge votarea privind amendarea Constituției Rusiei

© Photo : Miroslav RotariГолосование по внесению поправок в Конституцию РФ, Кишинев
Голосование по внесению поправок в Конституцию РФ, Кишинев - Sputnik Moldova
Abonare
Reporterul Sputnik Moldova a mers la secția de votare din Chișinău pentru a vedea cum votează oamenii pentru amendarea Constituției Rusiei.

CHIȘINĂU, 1 iul – Sputnik. Cetățenii ruși din capitala Moldovei votează activ în cadrul scrutinului privind amendarea Constituției Rusiei. Încă de dimineață, chiar înainte de deschiderea secției de vot care se afla la Consulatul Ambasadei Federației Ruse în Moldova, s-au adunat mai multe persoane care doreau să-și exprime opinia cu privire la aprobarea amendamentelor la Legea Supremă a Federației Ruse.

"Vedeți ce rând e? Și e abia opt dimineața. Să vedeți câți vor vota încă până în seară! Iată câți ruși trăiesc aici!”, a declarat Pavlina Buinova.

O pregătire temeinică

Toți cei care au venit la secția de votare s-au pregătit serios și temeinic. Toată lumea a ţinut cont de ordinul Rospotrebnadzor, care a impus necesitatea respectării normelor sanitare și epidemiologice. Toată lumea a venit cu măști și mănuși, au respectat distanța socială.

În interiorul secție de votare erau admiși doar câte trei alegători. Toți treceau printr-un scaner obișnuit și nimeni nici măcar nu a bănuit că le era măsurată simultan și temperatura. Scanerul termic încorporat a evitat necesitatea unui alt contact cu o persoană.

Situația în secțiile de votare

În cadrul secției de votare a fost evitată la maxim comunicarea directă între persoane. Membrii comisiei s-au așezat în boxe separate, împrejmuite cu sticlă. Alegătorii își arătau pașaportul rusesc și discutau prin intermediul speakerfonului. Trei persoane - trei cabine pentru vot, lângă urnă, fără cozi li fără îmbulzeală. S-a încercat să se facă astfel încât să fie evitat contactul dintre alegător în incinta secției de votare.

În cazul în care termoscanerul identifică o persoană cu febră, este amenajată o cameră specială. Aceasta este izolată, acolo este amenajat un loc pentru a te putea așeza în caz că omului i se face rău. De asemenea, un medic este de serviciul pe tot parcursul votării și poate acorda asistență în orice moment.

Cei care, din cauza stării de sănătate, nu au putut veni la secția de votare, au primit deja dreptul de a vota acasă. Toate cererile pentru votul cu ieșire în teren au fost satisfăcute încă acum o săptămână, făcând posibilă exprimarea opiniei lor cu privire la amendamente.

Pentru că nu sunt indiferenți

Голосование по внесению поправок в Конституцию РФ, Кишинев - Sputnik Moldova
Rusia
Amendarea Constituției Rusiei: Comisia Electorală Centrală a anunțat date actualizate
Mulți dintre cei veniți la secția de votare au spus că ei consideră că este de datoria lor ca să participe la scrutin, și chiar dacă trăiesc în Moldova, sufletul lor este alături de Rusia. Iată de ce nu le este indiferentă soarta țării, ai căror cetățeni sunt.

”Pentru că sunt cetățean al Rusiei - o țară măreață cu o frumoasă istorie - nu pot fi indiferent și din acest motiv am ieșit la vot”, a declarat Alexandr Makeev, care a venit la secție împreună cu fiul său.

”Sunt convins că schimbările or fi doar în bine", a subliniat Serghei Anikevici.

Printre cei care așteptau la coadă erau reprezentanți ai diferitelor generații. Erau și destul de mulți tineri, care comentau energic despre importanței participării la vot.

"Eu consider că este necesar să vii să votezi. Este ceea ce trebuie să facă fiecare în această zi. Președintele nostru, Vladimir Putin, a propus niște amendamente foarte bune. Acestea se referă la tinerele familii, la suveranitate, teritorii, medicină", a explicat Elena Antonenko.

Potrivit ambasadorului rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, este greu de estimat câți oameni vor dori să-și exprime punctul de vedere în privința viitorului Rusiei, însă el presupune că vor veni vreo mie, o mie și jumătate de cetățeni ruși.

În Moldova locuiesc aproximativ 215 mii de cetățeni ai federației Ruse, inclusiv cei din regiunea transnistreană.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0