Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reexaminarea pensiilor, din 1 iulie: Cine are dreptul

© Sputnik / Evghenii PanasencoПенсионер
Пенсионер - Sputnik Moldova
Abonare
Casa Națională de Asigurări Sociale vine cu precizări privind reexaminarea pensiei începând cu data de 1 iulie.

CHIȘINĂU, 30 iun – Sputnik. Beneficiarii de pensii, stabilite după 1 ianuarie 1999, care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani au dreptul la reexaminarea pensiei începând cu data de 1 iulie. Potrivit unui comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări Sociale, solicitantul trebuie să depună cererea la Casa Teritorială de Asigurări Sociale conform vizei de domiciliu. Totodată, acesta va prezenta buletinul de identitate şi carnetul de muncă în original și xerocopie.

Руки пенсионерки. - Sputnik Moldova
Societate
Fonduri de pensii facultative: Când vom beneficia de acest sistem

CNAS anunță că majorarea pensiei după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea salariului din care au fost achitate contribuţii de asigurări sociale.

Important de știut că noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare.

De dreptul de reexaminare a pensiilor din data de 1 ianuarie 2020 au beneficiat cei care și-au stabilit dreptul la pensie pentru limita de vârstă până la 1 ianuarie 1999 dar au realizat un stagiu de cotizare după pensionare mai mic de 15 ani. Din la 1 ianuarie 2019 a fost reexaminată pensia persoanelor care s-au pensionat până la în prima zi a anului 1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după pensionare de 15 ani sau mai mult.

Beneficiarii de pensii pentru limită de vârstă care din diverse motive nu şi-au reexaminat pensia până în prezent îşi pot realiza în continuare acest drept.

Conform datelor statistice ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în total în anul precedent și în prima jumătate anului curent au fost reexaminate 6443 pensii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0