Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Judecătoria Râșcani a decis: Domnica Manole rămâne în funcția de președinte al CC

© AP Photo / Charlie NeibergallМолоток судьи
Молоток судьи  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Magistrații de la Judecătoria Râșcani au respins cererea lui Vladimir Țurcan, în care acesta solicita revizuirea deciziei privind destituirea sa din funcția de președinte al Curții Constituționale și a celei privind desemnarea Domnicăi Manole în această funcție.

CHIȘINĂU, 30 iun - Sputnik. Fostul președinte al Curții Constituționale Vladimir Țurcan s-a adresat în instanța de judecată pentru a cere suspendarea deciziilor CC prin care a fost demis din fruntea Înaltei Curți și a actului prin care a fost aleasă Domnica Manole drept președinte al instituției. 

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Schimbări de cadre la Curtea Constituțională: Igor Dodon, despre demiterea lui Țurcan
Anterior, Țurcan a cerut același lucru și de la Curtea Constituțională. În data de 20 mai, magistrații CC au declarat inadmisibilă cererea și au menționat în decizie că nu au constatat existența unor împrejurări noi, necunoscute în momentul pronunțării hotărârilor contestate sau a unor acte normative modificate în baza cărora au fost pronunțate aceste hotărâri.

Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al Curții Constituționale în data de 22 aprilie, după un scandal legat de o convorbire telefonică cu președintele Igor Dodon, care l-ar fi sunat „să afle din prima sursă” detalii despre o hotărâre luată de plenul CCM cu privire la o lege prin care Guvernul Chicu și-a asumat răspundere în fața Parlamentului. 

După destituirea lui Țurcan, președintele Înaltei Curți a fost aleasă Domnica Manole. Tot atunci, Curtea Constituțională a admis cererea unui grup de deputați și a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind contractarea împrumutului de 200 de milioane de euro.

Vladimir Țurcan și Domnica Manole au fost numiți în funcţia de judecător al CC printr-o hotărâre a Parlamentului din 16 august 2019. Judecătorii Curţii Constituţionale l-au votat pe Vladimir Țurcanu în cadrul ședinței din 19 august 2019, în calitate de preşedinte. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0