Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Coaliția de guvernare: Urmează modificări la Legea bugetului de stat - Detalii

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Coaliția de guvernare planifică cheltuieli suplimentare de un miliard de lei. Sunt vizați medicii, pensionarii și angajații structurilor de forță.

CHIȘINĂU, 30 iun - Sputnik. Aseară a avut loc ședința coaliției de guvernare. La ședință au participat priemierul, Ion Chicu, președintele Parlamentului, Zinaida Grecianîi, președintele țării, Igor Dodon, dar și președintele Partidului Democrat și câțiva deputați. În cadrul întrevederii, s-a convenit operarea modificărilor la legea bugetului de stat pentru anul 2020.

”Am operat de comun acord modificările la legea bugetului de stat pentru anul 2020, în contextul pandemiei și diminuării efectelor negative care le-a generat coronavirus. Este vorba de majorări de salarii pentru medici, în continuare vor fi achitate acele sporuri pentru personalul medical implicat în lupta împotriva COVID-19 pe perioada situației de urgență”, a precizat astăzi deputatul PDM Nicolae Ciubuc, prezentând deciziile luate ieri de coaliția PDM-PSRM. 

Potrivit acestuia, noul proiect de modificare a bugetului de stat prevede oferirea a 800 de mii de lei pentru 665 de mii de pensionari, dublarea salariului medicilor, dar și continuarea programului Prima Casă, dedicat angajaților structurilor de forță. 

Nicolae Ciubuc - Sputnik Moldova
Nicolae Ciubuc, întrebat dacă l-ar tenta 500 de mii euro să plece din PDM: M-ar tenta ca…

”Dincolo de măsurile sociale, venim și cu măsuri de ordin economic, inclusiv și în susținerea agricultorilor. Fondul Național de Dezvoltare Agricolă va fi suplinit cu 100 de milioane de lei. La fel, vor fi 100 de milioane de lei pentru suplinirea fondului de garantare a creditelor. Proiectul va institui un nou mecanism de procurare a locuințelor - Prima casă 6, unde sunt vizați reprezentanții instituțiilor de forță. Aceștia vor beneficia de 100% compensarea corpului creditului. Vor achita doar dobânzile aferente creditului respectiv”, a declarat deputatul democrat Nicolae Ciubuc.  

Ciubuc a declarat că banii urmeză să vină din partea Uniunii Europene.Este vorba de Programul de asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea UE. Guvernanții speră că până în august să vină prima tranșă de 50%. Deputatul a mai declarat că acum au loc ultimele negocieri. 

Guvernanții declară că aceste inițiative sunt de ordin social și ar trebui să fie susținute de toți deputații, indiferent de fracțiunea din care fac parte. Asta, în condițiile în care plecarea lui Ștefan Gațcan din rândurile PSRM a lăsat coaliția de guvernare cu doar 49 de deputați. Astfel, PSRM și PDM nu mai au voturile necesare pentru a vota proiecte de legi fără împlicarea deputaților din opoziție. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0