Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noi informații: Nu se așteaptă mărirea deversărilor din lacul de acumulare Costești-Stânca

© Photo : Facebook / Costel AlexeRâul Prut. Barajul Costești-Stânca
Râul Prut. Barajul Costești-Stânca - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că nu se așteaptă mărirea deversărilor din lacurile de acumulare de la Costești-Stânca și Dubăsari.

CHIȘINĂU, 29 iun - Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat monitorizează continuu situația privind nivelul apei din râurile Nistru și Prut. Specialiștii colectează date de la posturile din rețeaua de observații hidrologice. În cadrul serviciului a fost instituită unitatea de criză, dar și un grup mobil care efectuează toate măsurările necesare. 

Astfel, nivelul înalt de apă pe râurile Prut și Nistru se menține. Se mențin și avertizările privind codul galben și portocaliu de risc de ieșire în luncă a apei râurilor Prut și Nistru.

”În continuare există risc de inundare a unor localităţi în locurile joase, aferente râului Prut, a terenurilor agricole pe sectorul Criva - Costești-Stânca și pe sectorul Costești–Stînca Ungheni. Se menține nivelul ridicat al apei și pe sectorul Dubăsari - gura de revărsare a râului Nistru”, este precizat într-o notă informativă a Serviciului Hidrometeorologic de Stat. 

река Днестр - Sputnik Moldova
Societate
Premierul Ion Chicu a vizitat localitățile în care există risc sporit de inundații
La intrarea în țară a început să scadă nivelul apei în ambele râuri, inclusiv cantitatea apei deversate din lacul de acumulare Dnestrovsc. În aceste condiții nu se așteaptă mărirea deversărilor din lacurile de acumulare de la Costești-Stânca și Dubăsari.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat, îndeamnă populația să se informeze din sursele oficiale și să păstreze calmul. Serviciul Hidromemeteorologic de Stat va monitoriza continuu evoluţia regimului hidrologic al râurilor Prut și Nistru și va asigura autoritățile și instituțiile publice competente, agenții economici și populația cu informație operativă, prognoze hidrologice și avertizări cu privire la situația hidrologică creată.

Și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă să monitorizeze situația din țară ca urmare a codului portocaliu de creștere a nivelului apei pe râurile Prut și Nistru.

”Pe râul Prut, sectorul satul Criva – orașul Costești, va avea loc descreșterea nivelului apei cu 0.2 - 0.4 metri, iar pe sectorul orașului Leușeni – satul Brânza se va menține niveluri înalt al apei, cu ieșirea apei în luncă. Pe râul Nistru, sectorul satul Naslavcea – orașul Dubăsari, se va menține nivelul inalt al apei, cu o scădere a nivelului apei de 0.2 – 0.4 m, iar o creștere cu 0.1 -0.3 ar putea fi atestată pe sectorul Bender– satul Talmaza”, este precizat într-un comunicat de presă al IGSU. 

În localitatea Răscăieți, raionul Ștefan Vodă, echipe de salvatori lucrează intens pentru fortificarea unui dig de protecție cu lungimea de peste 50 de metri pentru protejarea culturilor agricole din lunca râului Nistru.

Pe parcursul ultimelor zile salvatorii, reprezentanții autorităților locale, dar și cetățenii au lucrat pe mai multe sectoare de fortificare a digurilor de protecție în raioanele Soroca Ștefan Vodă, Căușeni, Rezina, Anenii Noi, dar și Vadu lui Vodă din municipiul Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0