CHIȘINĂU, 28 iun - Sputnik. Premierul a vizitat localitatea Cioburciu din raionul Ștefan-Vodă, pentru a vedea cum decurg lucrările de prevenire a inundațiilor. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență se așteaptă ca nivelul apei să crească în zonă cu 80 de centimetri. Așa că aici este întărit digul de protecție pe o lungime de patru kilometri.
Lucrări de fortificare a digurilor au loc și în satele Răscăieți, Talmaza și Olănești de pe pe malul râului Nistru.
În satul Răscăeți ar putea fi inundate peste 70 de gospodării și 500 de hectare de teren agricol, dacă digul nu va rezista, având în vedere că aici se așteaptă o creștere a nivelului apei cu 1,5 metri peste 2-3 zile.
Urgia i-a mobilizat pe localnici, care fac eforturi pentru a ridica înălțimea digului, amplasând saci cu nisip.
Salvatorii vor rămâne în zonă până va trece viitura, iar în caz de necesitate vor fi implicați militarii și carabinierii.
„Este necesar de consolidat infrastructura digurilor de la Naslavcea până la Palanca. Ne propunem să alocăm din bugetul pentru anul 2021 mijloace bănești pentru reparația digurilor”, a spus premierul Ion Chicu.
Oficialul a mers și în localitatea Crocmaz din raionul Ștefan-Vodă, unde apa a crescut cu un metru. Dacă digul de aici va ceda, vor fi inundate casele din sat, iar prognozele nu sunt îmbucurătoare - specialiștii estimează că aici apa se va ridica cu 1,5 metri.
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, digul construit dispune de o rezervă care nu permite inundarea. Pentru a evita viitura, sunt întărite punctele slabe ale construcției.
Autoritățile publice locale dispun de materiale suficiente pentru întărirea digului. A fost inspectată situația până la Olănești, unde nu s-au înregistrat pericole de inundație.
Tot astăzi Ion Chicu a vizitat satul Telița din raionul Anenii Noi, unde noaptea trecută apa râului Nistru s-a revărsat peste dig.
Au fost inundate 8 grădini ale gospodarilor, aproape 10 hectare de terenuri agricole, o porțiune de drum, stadionul localității și o plantație forestieră de trei hectare.
Premierul a spus că pagubele vor fi evaluate de Comisia locală pentru Situații Excepționale, iar ulterior vor fi identificate sursele de recuperare a pierderilor.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova