Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert economic, despre relația care trebuie să fie între business și putere - detalii

© SputnikВиорел Гырбу
Виорел Гырбу - Sputnik Moldova
Abonare
Influența mediului de afaceri asupra politicii interne a statului este un proces natural, dar cum are loc acest proces în Moldova aflați de la economistul Viorel Gârbu. Expertul și-a împărtășit opinia în cadrul unei emisiuni realizate în studioul Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 29 iun - Sputnik. Sistemul politic al oricărei țări nu poate funcționa normal fără un sprijin economic adecvat. Prin urmare, este departe de a fi un secret faptul că forțele politice pot lua anumite decizii fiind influențate de cercurile de afaceri sau în interesul acestora. Și mulți dintre noi au auzit o astfel de lozincă: ”Politica este o expresie concentrată a economiei”.

După cum a menționat economistul moldovean Viorel Gârbu, interacțiunea între mediul de afaceri și politică ar trebui să fie una reciprocă.

"Dacă o astfel de colaborare este transparentă, dacă sunt discutate proiecte care soluționează problemele de stat, care ajută la o mai bună înțelegere a proceselor ce au loc în mediul de afaceri, atunci este un fenomen absolut normal", a declarat expertul.

El a subliniat că la un astfel de dialog (dintre mediul de afaceri și putere) trebuie să aibă posibilitatea să participe și reprezentanții businessului mic și mijlociu, nu doar unii antreprenori privilegiați.

”Faptul că businessul are propriile interese și propria viziune asupra dezvoltării economice este un lucru absolut normal. O altă întrebare este că fuziunea politicii cu businessul este un factor negativ care duce la consecințe dezastruoase”, a punctat Gârbu.

Multe țări au trecut printr-o astfel de etapă. Undeva a fost posibilă separarea politicului de business, undeva s-a ajuns la concluzia că există o limită în răspândirea influenței cercurilor de afaceri și a guvernului. 

Viorel Gârbu - Sputnik Moldova
Gîrbu: Impactul coronavirusului asupra Republicii Moldova
Și acest lucru se datorează în mare măsură dezvoltării valorilor democratice.

Potrivit lui Gârbu, schimbările democratice în Moldova se află încă la o etapă incipientă. Astfel, nu putem vorbi despre independența mediului de afaceri sau a politicului. Și multe partide politice sunt departe de a împărtăși principiile democratice.

”În interior, acestea nu au niciun fel de democrație. Acolo ”vioara” principală este cel care are buzunarul plin cu bani. Restul reprezentanților partidului - sunt niște jucători pasivi”, a declarat Gârbu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0