Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce a decis coaliția PSRM-PDM: Ședință cu participarea președintele și premierului

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание парламента
Здание парламента  - Sputnik Moldova
Abonare
Gestionarea crizei provocate de coronavirus, creșterea salariilor medicilor, subvenții pentru fermieri - acestea și alte chestiuni au fost discutate astăzi în cadrul Consiliului Coaliției PSRM-PDM.

CHIȘINĂU, 29 iun – Sputnik. Reprezentanții coaliției de guvernare s-au întrunit luni într-o ședință de lucru la care au participat președintele țării, Igor Dodon și premierul Ion Chicu. Au fost luate în discuție măsurile întreprinse de Guvern în lupta împotriva răspândirii virusului, dar și ajutoarele care vor fi oferite mai multor categorii de populație.

”Salariile medicilor se vor majora de două ori, cu câte o treime. În prima etapă, lefurile lucrătorilor medicali vor crește cu 30% de la 1 septembrie, iar ulterior, de la 1 ianuarie salariile angajaților în medicină vor fi majorate cu încă 30% și încă cu 40% in prima jumătate a anului viitor”, potrivit unui comunicat emis de cele două formațiuni.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Societate
În exclusivitate pentru Sputnik: Dodon a comentat situația coaliției PSRM-PDM
Totodată, fracțiunile parlamentare, premierul și președintele țării au convenit că în următoarea perioadă Guvernul va veni în Parlament cu rectificări la buget, care să permită creșteri de alocații și pe alte sectoare, cum ar fi infrastructura sau mediul de afaceri.

Au fost discutate și unele măsuri de susținere a populației. Astfel, coaliția PSRM-PDM a decis lansarea programului Prima casă 6, în cadrul căruia ”angajații instituțiilor de forță vor primi compensații de 100% din valoarea locuinței, ceea ce înseamnă că dobânda va fi achitată integral de către stat pentru polițiști, militari, angajați ai CNA, SIS sau SPPS”. Mijloacele alocate din buget in aceste scopuri se vor ridica la 20 de milioane de lei.

Vor primi ajutor de la stat și fermierii: deputații au convenit majorarea fondul de subvenționare cu 100 milioane de lei.

Părțile au discutat și despre împrumutul de 100 milioane de euro care urmează a fi acordat de Uniunea Europeană pentru atenuarea impactului Covid-19 în țara noastră. Condițiile de acordare a banilor au fost agreate de Republica Moldova și Comisia Europeană, iar până la sfârșitul lunii iulie banii urmează să ajungă în țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0