Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Psiholog: Cum afectează tehnologiile moderne abilitatea de comunicare față în față

© Sputnik / OsmatescoZinaida Gribincea
Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova
Abonare
Comunicarea prin intermediul tehnologiilor are avantajele ei, dar există și unele dezavantaje ce pot afecta starea emoțională a oamenilor. Psihologii sunt de părerea că noul tip de comunicare are multe beneficii, însă poate accentua sentimentul și starea de singurătate.
Psiholog: Cum afectează tehnologiile moderne abilitatea de comunicare față în față

Comunicarea prin intermediul rețelelor de socializare a devenit extrem de populară în ultimii ani. Adesea oamenii preferă să-și exprime opiniile sau să poarte unele discuții serioase prin intermediul Internetului, decât să discute cu o persoană față în față.

Psihologul Zinaida Gribincea spune că, de multe ori, în spatele identităților cu care oamenii operează pe rețelele de socializare se ascund emoții și trăiri pe care oamenii nu au curajul să le exprime, iar acest lucru îi face mai reticenți și mai străini unul față de altul, deși aparent se pare că există acel schimb de opinii.

Parascovia Topada - Sputnik Moldova
Copiii, singuri în fața amenințărilor din mediul online

"În comunicarea directă avem posibilitatea de a ne exprima prin gesturi, mimică, priviri. Căldura și energia pe care o emanăm când interacționăm față în față nu se compară cu nimic în lume. Este adevărat că există o mulțime de avantaje când comunicăm prin intermediul Internetului, în special când trebuie să rezolvăm unele chestiuni urgente sau să discutăm cu oamenii care se află la o distanță mult prea mare, însă apropierea sufletească se produce cu mult mai greu", a explicat psihologul.

În același timp, odată ce lipsește comunicarea directă, unele persoane pot simți apariția sentimentului de singurătate. Totuși, Zinaida Gribincea a precizat că dacă această stare nu provoacă disconfort și nu se accentuează lipsa sau absența oamenilor pentru o scurtă perioadă de timp, atunci acest sentiment este unul firesc, în condițiile în care pe parcursul zilei, oamenii interacționează la serviciu sau se implică în diverse activități.

"Dacă sentimentul singurătății din cauza lipsei de comunicare durează foarte mult, atunci riscăm să ne depărtăm emoțional de oameni, să ne distanțăm și mai mult. Este firesc să savurăm din timpul nostru personal după o zi de muncă, însă atunci când persoana se autoizolează de ceilalți o bună perioadă de timp, atunci aceasta trebuie ajutată", a subliniat psihologul.

Zinaida Gribincea a mai adăugat că în unele cazuri, atunci când se produce izolarea fizică și psihică, este nevoie chiar de intervenția psihoterapeutului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0