CHIȘINĂU, 28 iun - Sputnik. Potrivit Ministerului Sănătății, de la începutul pandemiei COVID-19 asistenții sociali au înregistrat 252 de cazuri de violență în familie. Victime au devenit nu doar femeile, ci și copiii, menționează instituția. Astfel, în perioada indicată, 306 femei și copii s-au ales cu sechele fizice și psihice.
„În perioada pandemiei, propria casă a devenit cel mai periculos loc pentru multe femei și copii din țară noastră. (...) Specialiștii spun că, de dragul copiilor, în izolare, femeile au suportat forme grave de violență psihologică”, menționează Ministerul Sănătății printr-un comunicat de presă.
Potrivit datelor oficiale, în primele patru luni ale anului curent forțele de ordine au înregistrat 678 de cazuri de violență - cu 13 la sută mai multe decât în aceeași perioadă a anului 2019. În această perioadă, au fost instituite 780 de ordine de restricție de urgență și 231 de ordonanțe de protecție.
Psihologul Zinaida Gribincea a declarat anterior în studioul Sputnik Moldova că izolarea în case a influențat relațiile familiale, însă cei care au ajuns în pragul divorțului au avut o relație șubredă și înaintea pandemiei. Acum însă carantina doar a acutizat starea de lucruri.
Zinaida Gribincea mai spune că atunci când oamenii se află în mediul casnic mai mult timp au posibilitatea să-și comunice mai multe lucruri. Totuși, dacă nu a existat o comunicare sănătoasă până în momentul izolării în case, atunci conflictele sunt inevitabile.
Mai mult, psihologul a remarcat că în condițiile în care cuplurile petrec împreună toată ziua, aceștia pot observa unele neajunsuri ale partenerilor săi pe care anterior le treceau cu vederea sau care nu îi deranjau.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova