Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Polițist, despre violența în familie: În unele situații suntem cu mâinile legate

© Sputnik / OsmatescoGhenadie Neamțu
Ghenadie Neamțu - Sputnik Moldova
Abonare
O lacună din legislație permite soților violenți să-și maltrateze soțiile și să rămână nepedepsiți. Despre ce este vorba?
Polițist, despre violența în familie: În unele situații suntem cu mâinile legate

Legea le permite polițiștilor să scoată din locuință soții violenți, imediat ce au abuzat de membrii familiei și să le interzică să interacționeze cu ei, pe o perioadă de până la trei luni. Există însă situații în care oamenii legii nu pot acționa prompt, iar victimele violenței sunt nevoite să înfrunte singure agresorii. Ghenadie Neamțu, șef de secție în cadrul Direcției Generale Securitate Publică a Inspectoratului General de Poliție, a explicat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, că există lacune în legislație care îi împiedică pe polițiști să protejeze imediat victimele violenței în familie.

”În unele situații, poliția are mâinile legate. Multe cazuri de violență în familie se întâmplă seara, în weekend sau în zilele de sărbători, când instituțiile statului nu au program. Legea spune că persoanele pot fi reținute până la trei ore, dacă sunt elemente de contravenție. De exemplu, dacă agresorul este în stare de ebrietate, cum se întâmplă frecvent, nu putem aplica față de el nicio acțiune procesuală. Nu-l putem audia până nu-și revine. Dacă se întâmplă seara sau în weekend și au trecut aceste trei ore, nu mai putem reține agresorul”, a explicat Ghenadie Neamțu.

Tot legea spune că acesta poate fi reținut doar cu autorizarea judecătorului de instrucție.

”Ce instituție de judecată ne asigură un judecător de instrucție, în aceste zile sau ore târzii, care să autorizeze reținerea agresorului până la 24 de ore, până la examinarea în instanța de judecată? În aceste condiții, dacă actul de violență se întâmplă vineri seara, trebuie să așteptăm până luni, nu putem acționa deoarece încălcăm alte drepturi”, mai precizează specialistul.

Anul trecut, poliția a înregistrat 11800 de apeluri cu privire la abuzurile din familie. Ca urmare, au fost investigate 2600 de cazuri și emisie peste 5000 de ordine de restricție de urgență, o măsură provizorie de protecție a victimei violenței domestice, care constă în înlăturarea imediată a agresorului din locuința familiei și stabilirea unor interdicții în scopul prevenirii repetării acțiunilor violente.

Fluxul de știri
0