Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

UE s-a răzgândit - a amânat decizia în privinţa redeschiderii frontierelor

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaЗдание Еврокомиссии
Здание Еврокомиссии - Sputnik Moldova
Abonare
Europenii nu reuşesc să ajungă la un acord asupra unei liste de ţări al căror nivel de contaminare cu COVID-19 ar permite să fie considerate "sigure", iar cetățenii lor să poată intra în Uniunea Europeană din luna iulie.

CHIȘINĂU, 28 iun. - Sputnik. Oficialii europeni nu reușesc să ajungă la o înțelegere comună. După ce vineri, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre ale UE şi care fac parte din spaţiul Schengen a fost întocmită lista celor 15 țări ai căror cetățeni să poată intra pe teritoriul Uniunii Europene de la 1 iulie, recent au anunțat că nu au ajuns la o concluzie finală, iar discuțiile pe marginea acestui subiect vor continua și luni. 

Bulgarian and EU flags. The Balkan nation joined the supranational union in 2007. - Sputnik Moldova
Bulgaria permite intrarea cetățenilor din UE pe teritoriul său

În această lista erau incluse: Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay, la care se adaugă China, sub rezerva reciprocităţii. Cetățenii din Andorra, Monaco, Vatican şi San Marino ar urma să fie de asemenea admişi. 

În această listă însă nu regăsește Moldova, din cauza faptului că la noi se înregistrează zilnic un număr mare de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Pe lângă Republica Moldova, lider la capitolul infectări în ultimele săptămâni este SUA, cea mai afectată de pandemie țară. Potrivit informațiilor, lista ar urma să fie revizuită la fiecare două săptămâni.

Propunerea europeană stabileşte mai multe criterii epidemiologice pentru ca o ţară să fie inclusă pe listă, printre care o rată de noi cazuri de COVID-19 care să nu depăşească 16 cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, dar şi o tendinţă de stabilizare sau scădere a cazurilor de infectare, precum şi aplicarea de măsuri de combatere a pandemiei, efectuarea de teste.

Călătoriile fără necesitate stringentă în UE au fost interzise de la jumătatea lunii martie, iar măsurile restrictive vor fi ridicate treptat începând cu 1 iulie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0