Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Astăzi este Ziua Națională a Portului Popular: Iată ce mesaje au transmis politicienii

© Sputnik / Александр Макаров / Accesați arhiva multimediaВыпускники средней школы. Село Цыбулевка Дубосарского района. Молдавская ССР.
Выпускники средней школы. Село Цыбулевка Дубосарского района. Молдавская ССР. - Sputnik Moldova
Abonare
În Republica Moldova este marcată Ziua Națională a Portului Popular, sărbătoare instituită de Parlament în anul 2015.

CHIȘINĂU, 28 iun. - Sputnik. De Ziua Națonală a Portului Popular, Partidul Democrat a realizat un filmuleț, în care mai mulți deputați îmbrăcați în haine populare vorbesc despre importanța costumului tradițional. Videoul a fost filmat în fața Parlamentului și a fost postat pe pagina de Facebook a PDM, cu următrul mesaj:

”O clasă politică responsabilă se poate naște doar din oameni care își iubesc portul, tradițiile, limba și țara”, menționează membrii PDM.

Și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a adresat un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Diana Josu Braniște - Sputnik Moldova
Diana Josu-Braniște: Să purtăm ie mai des, nu doar de sărbători
Speakerul a menționat că, în prezent, este o tendință frumoasă de renaștere a costumului tradițional și a îndemnat cetățenii să păstreze, în continuare, aceste tradiții. 

”Portul popular, alături de obiceiuri și tradiții, este parte a istoriei noastre naționale. Costumele tradiționale ne impresionează în special prin măiestria meșterilor de a decora țesături, de a le broda sau țese în foarte multe forme, inclusiv în cruciuliță, spic, strugure, elemente care ne definesc ca națiune. Tot mai mulți tineri aleg să se cunune, căsătorească sau să boteze copiii, fiind îmbrăcați în costume naționale. Este o datorie a noastră de a păstra trecutul, obiceiurile și datinile noastre strămoșești”, a menționat Zinaida Greceanîi. 

Cu un mesaj a venit și președintele țării, Igor Dodon. Șeful statului a postat o fotografie în care apare alături membrii familiei îmbrăcați în haine cu motive tradiționale.

Ziua Națională a Portului Popular a fost instituită de Parlament în anul 2015 și este marcată anual în ultima zi de duminică a lunii iunie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0