Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon: „Justiția poate fi inexplicabil de indulgentă cu persoanele care ucid”

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Молдовы Игорь Додон
Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon susține că va cere reexaminarea dosarului celor doi luptători K1 învinuiți că au ucis în bătaie un tânăr. Asta după ce ieri judecătorii i-au achitat, în pofida faptului că procurorii au cerut pentru ei 15 ani de închisoare.

CHIȘINĂU, 27 iun - Sputnik. Sentința de ieri a magistraților de la Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Buiucani, care i-au scos basma curată pe cei doi luptători K1 acuzați că au ucis în bătaie un tânăr acum doi ani, a fost comentată de șeful statului Igor Dodon.

Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova
Societate
Nagacevschi, revoltat de sentința în cazul luptătorilor K1: „Avem o justiție bolnavă”

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele a menționat că a fost profund marcat de crima săvârșită în 2018 și că a urmărit mersul anchetei cu atenție. 

„Ieri am aflat cu stupoare că doi dintre sportivii acuzați de săvârșirea acelei crime au fost achitați. Nu sunt jurist, nu mă voi expune juridic, dar cred că pentru orice om imaginile de pe camerele de supraveghere cu altercația în care tânărul a fost ucis în bătaie arată ca o dovadă incriminatorie foarte serioasă. Instanța a decis altfel”, a remarcat șeful statului. 

Igor Dodon consideră că decizia judecătorilor poate crea un precedent extrem de periculos. 

„Ceea ce mi se pare îngrijorător este exemplul periculos pe care îl poate genera o astfel de decizie, din care se poate înțelege că justiția poate fi inexplicabil de indulgentă cu persoane care ucid. De aceea, acest caz este unul care trebuie lămurit în mod obiectiv și credibil pentru fiecare cetățean”, a menționat președintele. 

Șeful statului a subliniat că nu are atribuții pentru a interveni în actul de justiție, dar va face demersuri pentru a elucida această situație. 

„Voi împuternici experți în drept cu mare experiență să studieze motivarea și partea probatorie ale sentinței și, în cel mai scurt timp, să-mi prezinte părerea lor competentă în ceea ce privește elementele care au dus la achitarea celor doi bănuiți. (...) Dacă vor fi depistate nereguli în instrumentarea acestui caz, ele sunt obligate să intervină și să repună lucrurile în legalitate, iar eu voi insista pe o reexaminare a cazului într-un mod profesionist și responsabil”, a scris Igor Dodon. 

Tatiana Ivanicichina - Sputnik Moldova
Cu ce ”surprize” s-a ales justiția după rectificarea Bugetului de stat

Anterior, ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a declarat că acțiunile judecătorilor care i-au scos basma curată pe luptătorii K1 vor fi investigate de organele disciplinare.

Deși procurorii au cerut o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru inculpați, magistrații l-au achitat în totalitate pe unul dintre ei, iar celălalt s-a ales doar cu o amendă pentru un un singur capăt de acuzare - huliganism. Ministrul susține că acest caz confirmă că domeniul justiției din Moldova este încă grav bolnav. 

Cazul a avut loc în luna mai 2018, în timpul unei altercații în parcarea unui centru comercial. Inculpații, împreună cu un complice, l-ar fi bătut crunt pe un tânăr. Acesta a murit după câteva zile pe patul de spital. Inculpații au fost cercetați în stare de libertate. Dosarul în privința complicelui la acest caz a fost disjuns într-o procedură sperată, acesta fiind anunțat în căutare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0