Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Autoritățile elaborează un proiect de amendare a Constituției Republicii Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaКонституция РМ
Конституция РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Proiectul de amendare a fost elaborat în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. Propunerile de modificare se referă la statutul judecătorilor și al Consiliului Superior al Magistraturii.

CHIȘINĂU, 26 iun Sputnik, Aleksandr Suru. Ministerul Justiției a elaborat un proiect de modificare a Legii Supreme a țării. 

Autorii propun o nouă redacție a articolului care reglementează numirea judecătorilor. 

Potrivit lor, candidații trebuie să fie aprobați „în conformitate cu legea, până la atingerea plafonului de vârstă, de către președintele Republicii Moldova la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele poate respinge candidatul propus o singură dată”.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Societate
Șeful statului vrea mai multe măsuri de protecție pentru judecători și procurori

Mai mult, se propune fixarea în Constituție a imunității funcționale a slujitorilor zeiței Themis - o formă de imunitate care se referă exclusiv la deciziile luate de judecători. Potrivit autorilor, acest lucru ar trebui să simplifice urmărirea penală în raport cu magistrații, în cazul în care aceștia săvârșesc infracțiuni.  

„Judecătorii, procurorii, anchetatorii nu ar trebui să se bucure de imunitate absolută. Trebuie să fie protejați de procesele civile în procesul exercitării atribuțiilor lor. (...) Nu ar trebui să se bucure de imunitate generală care să îi protejeze de urmărirea penală” - este opinia Comisiei de la Veneția, prezentată de autorii proiectului de lege. 

În nota informativă se precizează că imunitatea va fi aplicată exclusiv asupra „acțiunilor sau inacțiunilor judecătorilor în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu”: 

„Se pare evident că coruperea pasivă, traficul de influență, luarea de mită, precum și infracțiunile similare nu pot fi considerate ca acte săvârșite în exercitarea legală a funcțiilor sale”.

În redacția actuală a Constituției nu este prevăzut un mecanism clar de începere a urmăririi penale pe numele judecătorilor.

Consiliul Superior al Magistraturii - Sputnik Moldova
Societate
Consiliul Superior al Magistraturii cere dreptul la inițiative legislative - Detalii
Însă în Legea cu privire la statutul judecătorului se menționează că urmărirea penală în cazul lor poate fi inițiată exclusiv de procurorul general sau primul adjunct al acestuia și doar cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii. De altfel, în cazul săvârșirii evidente a crimelor de către judecători, nu este necesar acordul CSM. 

Ministerul Justiției mai propune să fie fixată în Legea Supremă componența Consiliului Superior al Magistraturii. Aceste modificări au fost elaborate în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.  

Anterior Comisia de la Veneția a apreciat proiectul revizuit de modificare a Constituției cu referire la Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit membrilor Comisiei de la Veneția, modificările menționare pot întări independența, responsabilitatea și eficacitatea sistemului judiciar din Moldova, iar proiectul de lege în ansamblu este în concordanță cu recomandările anterioare privind componența Consiliului Suprem al Magistraturii.

Cu toate acestea, Comisia de la Veneția a recomandat să fie expusă mai clar poziția cu privire la rechemarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, precizând că temei ar putea servi doar sancțiuni disciplinare grave sau o sentință definitivă în cauze penale, precum și o imposibilitate obiectivă de a-și exercita funcțiile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0