Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Măsuri radicale: Râul Bâc, în centrul autorităților municipale

© Primăria Chişinău râul Bâc река Бык
râul Bâc река Бык - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru soluționarea unei probleme vechi cu care se confruntă în permanență Capitala, a fost creat un grup de lucru care a propus un plan concret de acțiuni.

CHIȘINĂU, 25 iun – Sputnik. Primarul Capitalei, Ion Ceban, a menționat că albia râului Bâc are nevoie de lucrări continue de curățare pentru prevenirea inundării orașului, dar și a unei catastrofe ecologice.

Primarul a menționat că albia râului Bâc nu a fost curățată de ani buni, doar pe o porțiune s-a intervenit în anul 2013. Această problemă, dar și nefuncționarea rețelelor pluviale care trebuie curățate, la fiecare ploaie torențială strada  Albișoara dar și alte zone ale orașului sunt inundate.

”Pentru a rezolva această problemă, foarte veche, am creat un grup de lucru care a inspectat râul Bâc. În componența grupului au fost incluși specialiști din cadrul primăriei, ecologiști, dar și reprezentanții Comisiei situații excepționale din Capitală. Scopul a fost de a vedea care este starea de lucruri a râului Bâc, pentru a identifica cele mai rezonabile soluții”, a menționat Ceban.

Ploi cu grindină - Sputnik Moldova
Societate
Ceban: Ploaia a scos la iveală alte probleme de infrastructură ale Capitalei
El a explicat că în urma mai multor ședințe specialiștii care au elaborat proiectul de curățare a albiei râului Bâc și reprezentanții Primăriei au căzut de acord în privința necesității continue de curățare a râului Bâc și monitorizarea permanentă a albiei acestuia, pentru a preveni inundațiile, dar și catastrofa ecologică care poate surveni din cauza neevacuării nămolului și acumulării deșeurilor pe parcursul anilor.

Astfel, în cadrul ședinței de ieri a Comisiei pentru situații excepționale municipale  au fost delegați responsabilii pentru executarea lucrărilor și au fost stabiliți termenele de executare a acestora.

A fost decis:

  • Pe tronsonul str. M. Viteazul - str. Feredeului, necesită a fi curățate grilajele captatoarelor canalelor rețelei publice de canalizare pluvială și albiei râului Bâc; 
  • serviciile specializate subordonate ale Primăriei municipiului Chișinău, în termen de 7 zile, vor determina necesitățile pentru prevenirea inundațiilor teritoriului municipiului, inclusiv pentru curățarea albiei râului Bâc și pentru menținerea în stare funcțională a rețelei publice de canalizare pluvială;
  • direcțiile de profil ale Primăriei împreună cu institutele de Proiectare, în contextul reparației curente a carosabilului pe străzii Albișoara, vor reexamina și actualiza proiectul existent și devizul de cheltuieli, privind curățarea albiei râului Bâc în zona de inundații;
  • direcția generală transport public și căi de comunicație va perfecta și va prezenta spre aprobare, până în data de 10 iulie 2020, Planul de măsuri privind prevenirea inundațiilor în municipiul Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0