Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Terenurile agricole din nordul țării riscă să fie inundate: Ce spun specialiștii

© Sputnik / OsmatescoUrmările ploilor torențiale și inundațiilor în raionul Ialoveni.
Urmările ploilor torențiale și inundațiilor în raionul Ialoveni. - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiștii prognozează pentru următoarele zile inundații în nordul țării. Vor fi afectate în mare parte terenurile agricole.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a instituit cod portocaliu de avertizare hidrologică în cursul superior al râului Prut, valabilă până în data de 29 iunie. Pe porţiunea dintre satul Criva şi oraşul Costeşti-Stânca se prevede creşterea nivelului apei din râu cu până la 3,5 metri. 

”Situația deocamdată este sub control, dar s-ar putea ca în următoarele zile nivelul apei să crească și mai mult. Riscul de a fi inundate casele și gospodăriile oamenilor nu este. Vor fi afectate mai mult terenurile agricole”, a declarat pentru Sputnik Moldova șeful Inspectoratului pentru Situații Excepționale Râșcani, Serghei Banari.  

Centrul Hidrologic prognozează din data de 24 iunie până în data de 2 iulie creșterea nivelului apei și pe râul Nistru, pe porțiunile: satul Naslavcea – orașul Dubăsari cu 2.0 - 3.2 metri; orașul Dubăsari – satul Talmaza cu 2.5–3.4 metri. 

Ion Chicu a mers la Nodul Hidroenergetic „Costești-Stânca” - Sputnik Moldova
Societate
Chicu a mers la barajul de la Costești-Stânca: Cât de mare este pericolul de inundații

”În munții Carpați au căzut precipitații foarte puternice. Nivelul apei în Cernăuți se va ridica cu 10 metri. O parte din Cernăuți este deja evacuat. O parte din sate, începând cu Cernăuți până la vama cu Republica Moldova, la fel, satele sunt evacuate”, a declarat șeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgență al MAI, Mihai Harabagiu. 

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, dacă apa va ieși din lunca râului vor fi inundate terenurile agricole din raioanele Camenca, Rezina. La fel, vor fi subinundarea terenurilor agricole şi zonele de recreaţie din raioanele Criuleni, Grigoriopol, Anenii Noi, Slobozia şi Ştefan Vodă.

În următoarele zile se așteaptă precipitații foarte puternice. Astfel, hidrologii avertizează că în intervalul 23-29 iunie, pe Prut, va crește nivelului apei pe sectorul: satul Criva – orașul Costeşti - Stânca cu 1.80 – 2.20 metri, faţă de nivelul din 23 iunie.

Astăzi și premierul Ion Chicu a mers la Nodul Hidroenergetic "Costești-Stânca" pentru a examina pericolele de inundație generate de ploile torențiale din ultima perioadă. Oficialul a precizat că Guvernul dispune de resurse din fondul de rezervă și este pregătit să intervină în caz de necesitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0