Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chicu a mers la barajul de la Costești-Stânca: Cât de mare este pericolul de inundații

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaIon Chicu a mers la Nodul Hidroenergetic „Costești-Stânca”
Ion Chicu a mers la Nodul Hidroenergetic „Costești-Stânca” - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Premierul Ion Chicu a mers la Nodul Hidroenergetic „Costești-Stânca”. Acesta a examinat cât de mare este pericolul de inundații.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Premierul Ion Chicu a întreprins o vizită la Nodul Hidroenergetic „Costești-Stânca” pentru a examina pericolele de inundație generate de precipitațiile abundente care au căzut recent în Republica Moldova, România și Ucraina.

Râul Prut. Barajul Costești-Stânca - Sputnik Moldova
Nivelul apei în râul Prut a crescut: Există sau nu risc de inundații

Reprezentanții Ministerului Agriculturii,Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenției „Apele Moldovei” și a Serviciului Hidrometeorologic de Stat au informat despre evoluția nivelului de apă în râul Prut, situația actuală, prognozele pentru perioada următoare și pericolele de inundații.

Șeful IGSU a declarat că a fost examinată situația și identificate localitățile care pot fi inundate și întreprinse măsuri de prevenire. Au fost instruiți reprezentanții autorităților publice locale și s-au elaborat planuri de acțiuni, pregătite materiale necesare și echipele de intervenție.

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaIon Chicu a mers la Nodul Hidroenergetic „Costești-Stânca”
Chicu a mers la barajul de la Costești-Stânca: Cât de mare este pericolul de inundații - Sputnik Moldova
Ion Chicu a mers la Nodul Hidroenergetic „Costești-Stânca”

Prim-ministrul a solicitat să fie evaluată experiența precedentă și luate în calcul urmările inundațiilor din anii 2008 și 2012, ceea ce poate ajuta la planificarea și realizarea măsurilor preventive eficiente.

Ion Chicu a menționat că Guvernul dispune de resurse în fondul de rezervă și este pregătit să intervină în caz de necesitate. El a solicitat mobilizarea tuturor autorităților publice responsabile pentru a gestiona situația în care nivelul apei va crește și va ieși din albia râului Prut.

„Trebuie să avem lista caselor care se află în zona de risc, să fie informați localnicii și pregătită evacuarea lor în siguranță. Vă rog sa vă asigurați că avem totul pregătit și vom acționa preventiv", a cerut Prim-ministrul.

Centrala Hidroenergetică de la Costești-Stînca a fost construită în perioada 1973 - 1978. Lacul de acumulare se întinde pe o lungime de 70 de kilometri liniari și ocupă o suprafață de 59 de kilometri, cu capacitatea de acumulare de 1 miliard 285 milioane metri cubi de apă, cu o adâncime maximă de 43 metri. Barajul are o lățime de 710 metri.

În anul 2019 veniturile Nodului Hidroenergetic Costești-Stânca au depășit 51 milioane lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0