Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Șestaci, satul cu doar doi locuitori - Video

Abonare
Case pustii și pământuri în pârloagă - este tabloul dezolant al multor sate din Moldova. În cei 30 de ani de suveranitate, mii de moldoveni au ales calea străinătății în căutarea unei vieți mai bune.

Zeci de localități au rămas fără populație în ultimii ani și practic au dispărut de pe harta țării, iar alte sate vor împărtăși aceeași soartă. În aceeași situație este și localitatea Șestaci din raionul Sângerei, care a rămas cu doar doi locuitori. Este vorba despre doi preoți. Am încercat să vorbim cu slujitorii Domnului, însă nu i-am găsit acasă.

Situația demografică după proclamarea Declarației de Suveranitate a Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Video
Situația demografică după proclamarea Suveranității: 30 de ani de depopulare națională

În 2004, la Șestaci locuiau 19 oameni, unii au murit, iar alții au plecat. Acum doar casele ruinate și fântânile secate amintesc că a locuit cineva aici. Ar fi fost greu să găsim satul dacă nu era drumul de pietriș recent renovat care duce până la mănăstire. O dată în lună aici se fac slujbe, iar enoriașii vin la serviciile divine. Cei mai mulți credincioși sunt de la Clișcăuți, satul vecin.

“Era bine înainte, erau mulți oameni, în fiecare casă locuia cineva. Tinerii pleacă, bătrânii mor și rămân puțin oameni. Nici nu știm ce va fi. Poate chiar vom ajunge că nu va mai rămâne nimeni”, a povestiți o locuitoare din satul Clișcăuți.

De fapt, nici la Clișcăuți situația nu este mai bună, spun localnicii. Aici au rămas doar 50 de case și 100 de locuitori care nu văd niciun viitor. Oamenii susțin că satul lor va avea soarta localității Șestaci.

“Nu avem nici farmacie, nici magazin, nici punct medical - nu avem nimic. Iată clubul a rămas părăsit și nu trebuie la nimeni, școala este la Mihailovca, grădiniță la fel nu avem”, a spus un localnic din Clișcăuți.

Șestaci și Clișcăuți fac parte din comuna Prepelița, unde sunt circa 3 mii de locuitori. Potrivit statisticilor, din 2004 până în 2014, nouă sate au rămas fără oameni. Acum cifrele sunt altele, însă le vom afla când a va fi realizat următorul recensământ.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0