Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Petrovici: Parada dedicată celei de-a 75-a aniversări a Victoriei va rămâne în istorie

© Sputnik / Rodion ProcaАлексей Петрович
Алексей Петрович - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Comitetului Național de coordonare "Biruința", Alexei Petrovici, a vorbit despre semnificația paradei care are loc astăzi, 24 iunie, la Moscova.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Parada Victoriei, desfășurată acum 75 de ani, la Moscova, în data de 24 iunie 1945, a fost un eveniment grandios, fără echivalent la acel moment în istoria universală. Anul acesta, din cauza situației impusă de pandemia de Coronavirus, Parada Victoriei a fost trecută din ziua de 9 mai pe 24 iunie. Președintele Comitetului Național de coordonare "Biruința", Alexei Petrovici, spune că această decizie s-a luat și pentru a readuce în memorie acel eveniment grandios care a avut loc în 1945. Data de 24 iunie a fost aleasă nu întâmplător, aceasta este, am putea spune, una sacră în istoria Uniunii Sovietice și a Moldovei inclusiv.

Борис Шаповалов - Sputnik Moldova
Șapovalov: Ce înseamnă pentru Moldova participarea la Parada de la Moscova
"Pe piața centrală din Moscova vor defila reprezentații tuturor genurilor de arme, tehnică militară din perioada Marelui Război pentru Apărarea Patriei, tehnică militară modernă, care astăzi este folosită de forțele armate ruse", a declarat Petrovici.

Președintele Comitetului Național de coordonare "Biruința", a spus că acum 75 de ani, în ultimele zile ale războiului, deja se discuta despre organizarea unei parade militare. Evenimentul a fost planificat pentru 22 iunie, atunci când a început războiul, dar până în final parada a fost desfășurată pe 24 iunie 1945.  

"A fost un eveniment de proporții. Autoritățile s-au pregătit temeinic de acesta. Atunci, pe Piața Roșie au defilat soldații și ofițerii care au fost decorați cu cinci și mai multe ordine și medalii, care au reprezentant toate genurile de armă: flota maritimă militară, forțele militare terestre și aeriene", a menționat Petrovici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0