Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nivelul apei în râul Prut a crescut: Există sau nu risc de inundații

© Photo : Facebook / Costel AlexeRâul Prut. Barajul Costești-Stânca
Râul Prut. Barajul Costești-Stânca - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că nivelul apei în râul Prut a crescut. Există sau nu ris de inundații.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Din cauza ploilor abundente din ultima perioadă, nivelul apei în râul Prut a crescut. O creștere semnificativă s-a înregistrat în regiunea satului Criva – orașului Costeşti - Stânca. Apa a ieșit din lunca râului Prut și în regiunea orașului Briceni şi Edineţ.

”Nivelul apei în râul Prut a crescut cu aproximativ un metru, dar ne așteptăm la creșteri și mai mari. Totul depinde de cantitatea de precipitații care va cădea. În râul Nistru nivelul apei nu a crescut”, a precizat pentru Sputnik Moldova reprezentatul Serviciului Hidrometeorologic de Srat, Valentina Cereș. 

Lacul de acumulare de la Stânca-Costeşti are o suprafață de 140.000 de hectare şi este cel mai mare lac de pe răul Prut. 

”Deocamdată pericol de inundație nu este. Potrivit datelor la zi, nivelul în lac este de 90,1. Dar putem acumula până la 91,15 metri”, a declarat pentru Sputnik Ivancov Andrei, administrator interimar al Nodului Hidroenergetic Costești.

În contextul în care au fost emise noi avertizări hidrologice de cod galben şi roşu în România, la Stânca-Costeşti a avut loc una dintre cele mai mari acumulari de apă. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, Costel Alexe, a vizitat lacul de acumulare de la Stanca-Costești.

Râul Prut. Barajul Costești-Stânca - Sputnik Moldova
Crește nivelul apei în Prut: Ce se întâmplă cu barajul Costești-Stânca

„Este de remarcat că, atât în 2008, dar şi în 2010, acumularea a ţinut sub control cele mai mari volume de viitură de pe cursurile interioare, asigurând protejarea localităţilor de pe ambele maluri pe o lungime considerabilă, efectele favorabile ale acumulării fiind simţite până în zona confluenţei cu fluviul Dunărea”, a scris într-o postare pe Facebook Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Acesta a mai spus că autoritățile au acționat preventiv prin deversări controlate pentru ca viiturile să nu prezinte un risc ridicat de a provoca inundaţii. În finalul mesajului, ministrul a îndemnat populaţia să evite deplasarea în zonele vizate de codurile de precipitați şi inundații. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0