Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Crește nivelul apei în Prut: Ce se întâmplă cu barajul Costești-Stânca

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Costel Alexe, ministrul român al Mediului, Apelor și Pădurilor, a anunţat că a vizitat luni lacul de acumulare de la Stânca-Costeşti, unde a avut loc una dintre cele mai mari acumulări de apă de pe teritoriul României. Care este situaţia în această zonă.

BUCUREŞTI, 23 iun – Sputnik, Doina Crainic. În contextul în care au fost emise noi avertizări hidrologice de cod galben şi roşu, la Stânca-Costeşti a avut loc una dintre cele mai mari acumulări de apă de pe teritoriul României.

Asfaltul „întors pe dos”: ploaie torenţială la Chişinău - Sputnik Moldova
Societate
Dezastrul de după ploaie: Apa a lăsat în urmă cratere în asfalt, pe străzi și trotuare

Ministrul român al Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a anunţat că a vizitat luni lacul de acumulare de la Stanca-Costești, împreună cu reprezentanții județelor vizate, prefectul județului Iași, Marian Grigoraș, prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, precum și directorul ABA Prut Bârlad, Petru Avram.

Lacul de acumulare de la Stânca-Costeşti are o suprafață de 140.000 ha şi este cel mai mare lac de pe răul Prut și al doilea că mărime din țară, după lacul de la Porțile de Fier. Potrivit lui Alexe, în condiţiile exploatării de până în prezent, NH Stânca-Costeşti şi-a dovedit pe deplin utilitatea ca element principal în controlul viiturilor în bazinul hidrografic al râului Prut.

„Este de remarcat că, atât în 2008, dar şi în 2010, acumularea a ţinut sub control cele mai mari volume de viitură de pe cursurile interioare, asigurând protejarea localităţilor de pe ambele maluri pe o lungime considerabilă, efectele favorabile ale acumulării fiind simţite până în zona confluenţei cu fluviul Dunărea”, a scris într-o postare pe Facebook Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Acesta a mai spus că autoritățile au acționat preventiv prin deversări controlate pentru ca viiturile să nu prezinte un risc ridicat de a provoca inundaţii. În finalul mesajului, ministrul a îndemnat populaţia să evite deplasarea în zonele vizate de codurile de precipitați şi inundații.

© Photo : Facebook / Costel AlexeRâul Prut. Barajul Costești-Stânca
Crește nivelul apei în Prut: Ce se întâmplă cu barajul Costești-Stânca - Sputnik Moldova
Râul Prut. Barajul Costești-Stânca
Fluxul de știri
0