Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât de periculoase sunt înțepăturile de căpușe și ce infecții pot transmite

© Sputnik / OsmatescoAliona Dehtiriuc
Aliona Dehtiriuc - Sputnik Moldova
Abonare
Mușcătura de căpușă poate fi extrem de periculoasă deoarece prin intermediul ei pot fi transmise numeroase boli. Insectele le pot transmite oamenilor infecția Lyme care afectează inima, creierul și oasele.
Cât de periculoase sunt înțepăturile de căpușe și ce infecții pot transmite

Specialiștii avertizează: căpușule sunt active în perioada aprilie-iulie și sunt prezente peste tot în natură: în păduri, parcuri, zonele de agrement, câmpii și în  apropierea bazinelor acvatice. Lyme este o boală infecțioasă care provoacă dureri de cap, artrită și tulburări cardiace.

De obicei, mușcăturile de căpușe nu sunt dureroase, din acest motiv omul nici nu conștientizează faptul că pe corpul său este un oaspete nedorit.

"În general, muşcătura de căpuşă este nedureroasă. Mulţi oameni nu o observă deodată. O neurotoxină secretată în timpul ataşării de "gazdă" pentru a face muşcătura insesizabilă, provoacă slăbirea muşchilor sau paralizie. Muşcătura de căpuşă în sine cauzează simptome abia după ce căpuşă se desprinde şi cade. Persoana poate observa înroşire locală, mâncărime și arsură", a menționat Aliona Dehtiriuc, medic epidemiolog.

Potrivit ei, după muşcătura de căpuşă, oamenii pot prezenta simptome precum febra, amorţeala, eczeme, senzaţie de slăbiciune, durere şi umflarea articulaţiilor, palpitații sau senzație de vomă.

Ca urmare, pentru a evita înțepăturile căpușelor, oamenii sunt îndemnați să poarte în timpul plimbărilor în aer liber haine de culori deschise, cu mâneci lungi și pantaloni.

"De asemenea, în timpul plimbării sau după plimbare, trebuie să examinăm cu atenție tegumentele și să ne asigurăm că nu avem pe noi nici o căpușă. Dacă depistăm o căpușă, trebuie să întreprindem acțiuni urgente pentru a o înlătura", a spus medicul.

Aliona Dehtiriuc recomandă ca, în cazul în care ați fost înțepat de o căpușă, să nu încercați să o scoateți singur, ci să vă adresați cât mai urgent la specialist deoarece, chiar dacă reușiți să scoateți căpușa, este posibil ca o parte din corpul ei să rămână sub piele, iar consecințe pot fi grave.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0