Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sindicatele nu sunt de acord: Prevederile Guvernului, în contradicție cu Codul Muncii

© Sputnik / Anatolii KiriakКишинев выходит из режима ЧП
Кишинев выходит из режима ЧП - Sputnik Moldova
Abonare
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova consideră că prevederile proiectului hotărârii Guvernului cu privire la modul de recuperare a zilelor declarate ca zile libere sunt în contradicţie cu prevederile Codului Muncii.

CHIȘINĂU, 22 iun – Sputnik. Sindicatele nu sunt de acord cu modul propus de Guvern de recuperare a zilelor declarate libere de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale.

Potrivit Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), recuperarea orelor de lucru echivalente cu 10 zile libere, prin majorarea, începînd cu 18 mai 2020, a timpului zilnic de muncă cu o oră şi reducerea pauzei de masă cu 30 de minute, vine în contradicţie cu prevederile Codului muncii. Obiecțiile și propunerile CNSM se conțin într-un aviz expediat anterior Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

În aviz se menționează că, potrivit prevederilor alin. (5) al art. 111 din Codul muncii, în scopul utilizării optime de către salariaţi a zilelor de repaus şi de sărbătoare nelucrătoare, Guvernul este în drept (doar) să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile.

Офис - Sputnik Moldova
Societate
Aprobat: Cum vor recupera bugetarii zilele libere din perioada stării de urgență

”Totodată, majorarea timpului zilnic de muncă cu o oră sau reducerea pauzei de masă cu 30 de minute, sunt prerogative stabilite pentru angajator şi salariat care se negociază şi se consfinţesc în regulamentul intern al unităţii, în contractul colectiv şi în contractul individual de muncă”, menționează CNSM.

CNSM propune să fie stabilită recuperarea tuturor zilelor declarare libere (adică 22 de zile) prin zilele de sâmbătă, pe parcursul anilor 2020-2021..

De asemenea, sindicaliștii se referă și la prevederea inclusă în proiectul menționat cu privire la reţinerile din salariu pentru achitarea datoriilor salariaţilor faţă de angajator, potrivit căreia, în caz de încetare a contractului individual de muncă/raporturilor de serviciu, până la recuperarea deplină a zilelor libere, angajatorul va reține din plățile ce se cuvin angajatului salariul achitat pentru zilele nerecuperate. CNSM propune ca această prevedere să fie exclusă pentru neadmiterea contradicţiilor dintre prevederile hotărârii Guvernului şi Codul muncii, precum şi în scopul evitării eventualelor situaţii litigioase.

Potrivit proiectului aprobat de Guvern, bugetarii vor ieși la muncă pentru recuperarea zilelor declarate libere de Comisia pentru Situații Excepționale în 12 zile de sâmbătă

Totodată, pentru că în perioada stării de urgență orarul zilei de muncă a fost prescurtat, bugetarii vor recupera și acele ore – ziua de muncă va fi prelungită cu o oră, de luni până vineri, iar pauza de masă va fi scurtată cu o jumătate de oră și va avea durata de doar 30 de minute.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0