Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Principala bogăție a Moldovei: Va ajunge oare pe mâna străinilor

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaLivezi, agricultură
Livezi, agricultură - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ce pericole comportă eventuala vânzare a pământurilor unor cetățeni ai altor țări și cine are de câștigat în urma unor astfel de afaceri.

CHIȘINĂU, 21 iunie – Sputnik, Alena Matveeva. Discuțiile cu privire la posibilitatea vânzării pământurilor moldovenești către străini sunt purtate de mai mult timp, tema fiind destul de acută și sensibilă. Deocamdată, chestiunea rămâne doar la nivelul unor propuneri. Când vor putea să cumpere terenuri cetățenii altor state și care sunt riscurile în cazul în care acest lucru se va întâmpla.

Anterior, președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat că nu susține ideea liberalizării pieței funciare și vânzării terenurilor agricole către străini.

Teren agricol - Sputnik Moldova
Societate
De ce terenurile agricole din preajma Chișinăului se transformă în paragină

După cum a precizat șeful statului, el este dispus să blocheze tentativa de a le oferi cetățenilor străini dreptul de a cumpăra pământ în Moldova.

Bogații vor fi și mai bogați, săracii – și mai săraci

Economistul Veaceslav Ioniță a declarat în studioul Sputnik Moldova  că partea bună în ceea ce ține de liberalizarea pieței funciare este formarea mai avantajoasă a prețurilor. Există însă și reversul medaliei: riscul sporit de apariție a capitalului speculativ.

”Aparent, totul pare a fi corect – vom deschide piața, vor veni străinii și vor cumpăra pământul, dar există riscuri. Cea mai mare problemă, cu părere de rău, este că acum această piață nu este deschisă, iar apoi ea ar putea fi deschisă și din asta vor avea de pierdut săracii, iar bogații vor câștiga”, a afirmat Ioniță.

Potrivit expertului, atunci când piața este închisă, nu ai voie să vinzi pământul străinilor. Însă locuitorii țării sunt totuși nevoiți să scoată la vânzare terenurile și acestea sunt cumpărate de la ei la prețuri foarte mici.

”Are loc consolidarea terenurilor. Mai apoi, peste un timp oarecare, poate peste 5 – peste 10 ani, vom ajunge oricum la situația că piața se va liberaliza într-o formă oarecare. Și atunci vom constata că omul sărac și-a vândut pământul mai ieftin pentru că pur și simplu nu a avut cui să-l dea. Iar cel bogat care a cumpărat de la el terenul va fi și mai bogat”, a afirmat expertul.

El a adus în calitate de exemplu România, unde străinii au cumpărat mai puțin de 1% din terenuri, însă asta a dus la o creștere bruscă a prețurilor pe piață.

”Nu ar fi existat probleme dacă s-ar fi decis că terenurile nu vor putea fi vândute străinilor. Și atunci se formează piața, iar acum însă avem situația când prin interzicerea vânzării noi, artificial într-un fel, omorâm piața prin prețurile foarte mici, pământul este achiziționat cu sutele de hectare de către cei bogați”, subliniază expertul.

Care sunt perspectivele liberalizării pieței funciare în Moldova?

Singura bogăție naturală a Moldovei este pământul, consideră economistul Mihail Poisic

Lucrări agricole, recoltarea culturii de soia - Sputnik Moldova
Schimbarea Codului Funciar: Vor putea oare străinii să cumpere pământ în Moldova

”Astăzi Moldova este cea mai săracă țară din Europa și, respectiv, prețurile la pământ sun mizere în raport cu cele care sunt în lume. Dumnezeu ne-a dat un pământ extrem de roditor. Să-l dai pe un preț de nimic înseamnă să-ți vinzi Patria. Pentru că el va fi cumpărat tot până la ultima bucățică. Și ce vom face atunci? De aceea eu consider că președintele are absolută dreptate”, a declarat Poisic pentru Sputnik.

Comentând perspectivele liberalizării pieței funciare în Moldova, el a menționat că această chestiune nu va fi abordată în timpul apropiat.

”Cel puțin în ani apropiați, până când capacitatea de cumpărare a cetățenilor noștri nu va fi măcar pe aproape comparabilă cu cea a potențialilor cumpărători din Vest, nu poate fi vorba de niciun fel de privatizare a pământului pentru străini. Sunt ferm convins de acest lucru”, a conchis interlocutorul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0