Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Iată în ce țări nu pot intra acum cetățenii moldoveni: Lista include aproape 50 de state

© REUTERS / Peter CziborraСотрудник по уборке в маске и перчатках дезинфицирует сиденья в аэропорту Гатвик, Великобритания
Сотрудник по уборке в маске и перчатках дезинфицирует сиденья в аэропорту Гатвик, Великобритания - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul de Externe (MAEIE) a publicat o listă cu 46 de state în care cetățenii moldoveni nu pot intra în această perioadă. Majoritatea țărilor lumii continuă să aplice măsuri restrictive de călătorie din cauza pandemiei COVID-19. Unele state permit tranzitarea.

CHIȘINĂU, 19 iun – Sputnik. Din cauza pandemiei COVID-19, majoritatea țărilor lumii, la fel ca Republica Moldova, continuă să aplice măsuri restrictive de călătorie, acestea constând în interzicerea intrării, dar și ieșirii din anumite zone, închiderea unor puncte de trecere a frontierei sau instituirea unei perioade obligatorii de carantină.

Stela Gheorghiță - Sputnik Moldova
Reprezentant OMS: Doar purtând mască nu suntem protejați de COVID-19

Potrivit informațiilor oferite de MAEIE, cetățenii Republicii Moldova, cu excepții precizate de fiecare țară în parte, nu pot intra acum în România, Ucraina, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Elveția, Islanda, Norvegia, Marea Britanie, Belarus, Federația Rusă, Turcia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Canada, Statele Unite ale Americii (SUA), Azerbaidjan, China, Republica Coreea, Emiratele Arabe Unite (EAU), Georgia, Israel, Japonia.

Reamintim că și Republica Moldova a interzis, până pe 30 iunie, intrarea persoanelor străine și apatride pe teritoriul său. Excepție fac doar membrii familiilor cetățenilor moldoveni care pot prezenta un document confirmativ, persoanele care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități.

România

În conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 24 din 14.05.2020, se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu excepția:

- membrilor de familie ai cetățenilor români;

- membrilor de familie ai cetățenilor altor state membre ale U.E. sau ale Spațiului

Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România;

- persoanelor care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document

echivalent permisului de ședere eliberat de autoritățile, ori un document echivalent

acestora emis de autoritățile altor state, potrivit dreptului U.E.;

- persoanelor care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de

ședere sau un alt document echivalent;

- personalului diplomatic sau consular, personalul organizațiilor internaționale,

personalului militar sau cei, care acordă ajutor umanitar;

- pasagerilor în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare;

- pasagerilor care călătoresc din motive imperative;

- persoanelor care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.

Se aplică regimul de autoizolare de 14 zile de la intrarea în țară.

Din data de 18 mai 2020, elevii/studenții din Republica Moldova, înmatriculați în unitățile/instituțiile de învățământ de pe teritoriul României, care au de susținut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învățământ gimnazial/liceal/învățământ superior, sunt exonerați de la obligativitatea autoizolării.

Ucraina

La intrarea în Ucraina, cetăţenii Republicii Moldova urmează să fie plasaţi în locaţii de observaţie (carantină) timp de 14 zile. Este obligatorie procurarea poliţei de asigurare medicală, care să acopere cheltuielile legate de tratamentul COVID-19. Informaţia pentru tranzitare se actualizează.

Federația Rusă

Conform Hotărârii Guvernului Federaţiei Ruse, din 18 martie 2020 este interzisă intrarea cetățenilor străini sau a apatrizilor pe teritoriul Rusiei, cu excepția următoarelor categorii:

- Membrii misiunilor diplomatice și consulare acreditați în Rusia și membrii familiilor acestora;

- Colaboratorii organizațiilor internaționale în Rusia și membrii familiilor acestora;

- Șoferii pe rute internaționale de transport;

- Membrii ai echipajelor de transport aerian, maritim și fluvial, feroviar internațional;

- Membrii delegațiilor oficiale, cu vize diplomatice, de serviciu și obișnuite, eliberate în legătură cu decesul rudelor apropiate, care au locuit pe teritoriul Rusiei;

- Persoanele care au soț, soție, părinți, copii, înfietori, sunt înfiate, tutelează sau sunt tutelați, de cetățeni ai Federației Ruse;

- Participanții și membrii familiilor lor care sunt în posesia documentelor confirmative al Programului «ПЕРЕСЕЛЕНИЕ»;

- Persoanele care efectuează lucrări de asamblare a echipamentelor tehnice de origine străină, altele decât cele rusești;

- Persoanele care se află în tranzit, în punctele de trecere a frontierei în aeroporturi;

- Persoanele care vin în Rusia în scop de tratament medical (cu prezentarea documentelor de rigoare emise în FR);

- Persoanele care intenționează să intre în Rusia, doar pentru o singură dată în perioada restrictivă, în scop de îngrijire medicală a soților, părinților, copiilor, înfietorilor, înfiaților, tutelaților sau tutelaților (cu prezentarea documentelor confirmative despre gradul de rudenie și starea de sănătate).

Nu există restricții pentru cetățenii moldoveni la părăsirea teritoriului Federației Ruse.

Belarus

Începând cu data de 16 iunie 2020, compania aeriană belarusă „Belavia“ reia cursele aeriene regulate de pasageri pe ruta Chișinău -Minsk. Zborurile vor fi efectuate, pentru început, de două ori pe săptămână, marți și vineri. În același timp, Ministerul Sănătății a Republicii Belarus a modificat lista țărilor pentru care nu se aplică obligativitatea autoizolării la domiciliu, inclusiv pentru Republica Moldova. Totodată, cetățenii moldoveni, care vin în Republica Belarus trebuiesă dețină un certificat medical, în limba rusă sau engleză, care atestă rezultatul negativ la testul COVID-19, efectuat cu cel mult două zile înainte de la data trecerii frontierei.

Turcia

Aeroporturile din Turcia nu permit accesul cetățenilor moldoveni până pe 1 iulie 2020. După această dată, Turcia urmează să deschidă cursele regulate cu Republica Moldova.

În timpul zborului pasagerii vor fi rugați să îndeplinească un formular cu privire la locul aflării, vor fi examinați și testați, dacă au simptome specifice.

Pasagerii cu rezultat pozitiv la testul COVID-19 nu vor fi deportați, urmând a fi tratați pe teritoriul țării.

Operatorii de zboruri trebuie să întrunească toate cerințele necesare, în conformitate cu instrucțiunile publicate de Direcția Generală a Aviației Civile cu privire la măsurile de precauție împotriva Covid-19, care urmează a fi respectate în aeroport și aeronave.

Ungaria

Cetăţenii care sosesc/pleacă pe Aeroportul Internaţional „Liszt Ferenc” şi intenţionează să-şi continue pe cale terestră călătoria spre/din Republica Moldova, au nevoie de o autorizare de la autorităţile naţionale pentru a tranzita teritoriul ungar. Solicitarea respectivă urmează a fi completată pe pagina poliției ungare. Cetățenii țărilor terțe care sosesc /pleacă de pe Aeroportul Internaţional „Liszt Ferenc” din Budapesta, fără a părăsi zona de tranzit, nu au nevoie de nicio permisiune specială în acest sens. Izolarea la domiciliu timp de 14 zile este obligatorie, cu excepția persoanelor, care se află în tranzit.

Polonia

Intrarea  cetăţenilor  moldoveni  în  Republica  Polonă este  restricţionată.  Excepţie fac următoarele categorii: Străinii care sunt soți sau copii ai cetățenilor din Republica Polonia sau rămân la îngrijirea lor; străini care dețin un card polonez; șefii  misiunilor  diplomatice  și  membrii  personalului  diplomatic  și  consular  al misiunii, adică persoane cu rang diplomatic și membri ai familiilor lor; străinii care au dreptul de ședere permanentă sau temporară pe teritoriul Republicii Polone; străinii care au dreptul de a lucra pe teritoriul Republicii Polonia, adică străinii care au dreptul să lucreze în aceleași condiții ca și cetățenii polonezi, care au permis de muncă, un certificat de înscriere în registru privind munca sezonieră, o declarație privind încredințarea muncii unui străin pe teritoriul Republicii Polonia; Elevii şi studenţii străini, care își fac studiile în Polonia.

Italia

Autoritățile italiene au prelungit până pe 30 iunie 2020 regimul de călătorie pentru cetățenii țărilor non-UE. Astfel, cetățenii Republicii Moldova care dețin un permis de ședere/reședință, contract de muncă sau au motive serioase legate de sănătate, pot intra în Italia cu respectarea următoarelor condiții:

- Să furnizeze transportatorului o declarație pe proprie răspundere în care specifică detaliat motivele călătoriei (legate de sănătate, muncă sau urgență absolută saurevenirea la domiciliu, reședință sau locuință);

- Să indice locul în care va petrece cele 14 zile de autoizolare (propriul domiciliu sau o altă adresă; În lipsa acesteia – instituția de Protecție Civilă regională va indica o locație;

- Să indice mijlocul de transport privat cu care se va deplasa la acea adresă și un număr de telefon la care poate fi contactat în perioada aflării în carantină.

Călătoriile în scopuri turistice nu se admit.

Sunt prevăzute excepţii de la aceste reguli pentru: muncitorii transfrontalieri, personalul sanitar, echipajul transportatorilor de pasageri sau de mărfuri. Tranzitul terestru este permis cu mijloc de transport privat şi nu trebuie să depăşească 24 de ore, interval care poate fi prelungit în mod excepţional cu încă 12 ore. Cât priveşte tranzitul aeroportuar, acesta este permis cu condiţia de a nu părăsi zona aeroportului.  

Portugalia

Până pe data de 30 iunie 2020, ora 23:59, Portugalia a suspendat toate zborurile din Portugalia în afara UE și din afara Uniunii Europene spre Portugalia. Limitările respective de circulațienu afectează dreptul de intrare pentru cei care dețin cetățenia portugheză, pentru cetățenii străini deținători de permise de ședere și de vize de lungă ședere eliberate de autoritățile portugheze. Pe  teritoriul  continental  al  Portugaliei,  rămâne  obligatorie  izolarea  doar  a  persoanelor diagnosticate și a celor aflate sub supraveghere activă.

Spania

Conform recomandărilor UE, Spania menţine până în data de 30 iunie restricţii temporare impuse călătoriilor neesenţiale din ţări terţe către Uniunea Europeană şi ţările asociate Schengen în vederea evitării răspândirii contagierii cu COVID-19.

Pot intra pe teritoriul spaniol doar următoarele categorii: rezidenții din Spania; rezidenții altor state membre UE sau asociate spațiului Schengen, care se îndreaptă spre locul loc de reședință; lucrătorii transfrontalieri; profesioniștii în domeniul sanitar sau din serviciile de îngrijire a bătrânilor, care se îndreaptă la locul de exercitare a muncii; persoanele care prezintă dovada documentată a situației/motivului de forță majoră pentru care este necesară traversarea frontierei; transportatorii de mărfuri, inclusiv echipajele navelor și personalul aeronautic necesar pentru desfășurarea activităților de transport aerian comercial, în anumite condiții; străinii acreditați în Spania ca membri ai misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și organismelor internaționale cu sediul în Spania, doar strict pentru exercitarea misiunii sale oficiale.

Grecia

Începând cu data de 15.06.2020, aeroporturile din Atena și Thessaloniki sunt deschise inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova din următoarele categorii: studenți; posesorii permisului/dreptului de ședere elen; deținătorii contractelor de muncă pe teritoriul grecesc și doar în următoarele condiții:

- Efectuarea pe aeroport a testului COVID-19 (gratuit) și cazarea într-un hotel special desemnat de către autoritățile elene (până la obținerea rezultatelor), În cazul în care testul la COVID-19 va fi:

* Negativ - cetățeanului moldovean i se va solicita să se auto-izoleze pentru 7 zile;

* Pozitiv - pasagerul va fi supus carantinei instituționalizate pentru 14 zile.

Nerespectarea carantinei este pasibilă de o amendă de 5000 euro. Aceste decizii sunt în vigoare până în data de 1 iulie, când vor fi anunțate actualizări.

Franța

Până în data de 30 iunie, cetățenii Republicii Moldova nu au acces pe teritoriul Franței. Excepție reprezintă persoanele, care dețin titlu de sejur francez contract de muncă, de chirie și asigurare medicală. Autoritățile au declarat că, după 30 iunie, vor permite intrarea în Franța a cetățenilor țărilor din Balcanii de Vest - Albania, Muntenegru, Bosnia si Herțegovina si Serbia. Moldova nu se regăsește în această listă. Alte modificări vor fi cunoscute la începutul lunii iulie.

Germania

Pentru țările non-UE/ Schengen, restricțiile de călătorie se vor prelungi până în data de 01.07.2020. Prin urmare, traficul regulat de pasageri pe cale aeriană din aceste țări va fi restricționat. După 1 iulie, RFG ar putea lua decizii de eliminare a restricţiilor în mod bilateral cu fiecare stat non-UE, în funcție de evoluția situaţiei epidemiologice. Pe teritoriul acestui stat pot intra doar cetăţenii RM, care dețin permis de şedere, contract de muncă, în scop de reuniune familială sau cei care vin la studii sau tratament. Obligaţia de aflare în carantină pentru timp 14 zile este valabilă. Tranzitarea RFG se permite în condiţiile în care nu există alternativă şi dacă există consimţământul statelor de tranzit pe linia de retur. Prerogativa de admitere în ţară aparţine ofiţerului de frontieră. 

Austria

Toate aeroporturile funcţionează. Cetățenii străini, inclusiv cei din Republica Moldova, pot intra în Austria dacă dețin:

 - viză de tip D, eliberată de Austria

- permis de ședere

- documentele necesare solicitării dreptului de ședere în conformitate cu Legea poliției

pentru străini, Legea privind regimul străinilor sau Legea privind azilul din 2005.

Cetățenii din țările terțe, care intră în Austria și care se încadrează în categoriile sus menționate pot intra în Austria numai dacă dețin un certificat medical în limba germană sau engleză, nu mai vechi de 4 zile, care atestă faptul că testul biologic molecular pentru COVID-19 este negativ. În cazul în care certificatul medical nu poate fi prezentat, aceste persoane vor intra în izolare/carantină, într-o locație adecvată, pe o perioadă de 14 zile. Dacă persoana nu poate prezenta dovada deținerii unei locații adecvate, accesul persoanei respective în Austria nu va fi permis.

Belgia

Cetățenii Republicii Moldova care dețin un act de sejur permanent belgian și au un contract de muncă, pot reveni la locul de trai în Belgia. Regimul de autoizolare de 14 zile de la intrarea în Belgia este obligatoriu.  Bulgaria Intrarea cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul Bulgariei, inclusiv pe cale aeriană prin aeroporturile de la Sofia, Burgas, Varna și Plovdiv este interzisă până în data de 30 iunie 2020, în conformitate cu ordinul Ministerului Sănătății al Bulgariei.

Cehia

Cetățenii RM pot călători în Republica Cehă doar în cazul în care dețin: viză de lung sejur, permis de ședere temporar sau permanent, un contract de muncă perfectat după anularea stării de urgență (17 mai 2020). De asemenea, la intrare este necesară prezentarea unui certificat privind testul RT-PCR (COVID-19) negativ sau urmează să respecte regimul de autoizolare de 14 zile. Călătoriile în scop turistic sau vizite de scurtă ședere pentru cetățenii moldoveni nu sunt posibile în acest moment. Informații detaliate, inclusiv excepțiile care se aplică pot fi accesate pe pagina web a Ministerului de Interne al Republicii Cehe.

Israel

Se interzice intrarea în țară pentru toţi cetățenii străini până la 01.07.2020. Ieșirea cetățenilor străini de pe teritoriul Statului Israel este permisă prin Aeroportul Ben-Gurion.

Serbia

Se mențin interdicțiile de intrare, cu excepția tranzitării teritoriului țării.

Canada

Pentru cetățenii străini, care sosesc din țările terțe este interzisă intrarea în Canada. Excepție fac anumite categorii de persoane - lucrătorii sezonieri, studenții străini, rudele apropiate, diplomații și alte categorii. Restricțiile sunt în vigoare până în data de 30 iunie, dar perioada ar putea fi prelungită. Pentru călătoriile internaționale, în Canada sunt deschise doar 4 aeroporturi: TorontoPearson International Airport,VancouverInternational Airport, MontrealPierre-Elliott Trudeau International Airport, CalgaryInternational Airport.

SUA

Călătoriile în SUA sunt interzise pentru cetățeni străini care călătoresc înscopuri neesențiale până în data de 21 iunie. Această perioadă ar putea fi extinsă. Deținătorii de vize alabile (inclusiv Green card) pot călători în SUA. Suplimentar,  înainte  de  plecare,  se  recomandă consultarea  regulilorde  siguranță  ale companiei aeriene care va opera zborul. Nerespectarea acestor condiții poate duce la refuzul îmbarcării la bordul vionului.

China

China a permis tuturor companiilor aeriene străine care au fost forțate să renunțe la zbor în această țară din cauza pandemiei COVID-19 să aleagă un singur aeroport de destinație și să efectueze doar o cursă regulată pe săptămână. Lista acestor aeroporturi  este  aprobată  de  autoritățile  chineze. Companiile  care  intenționează  să reia zborurilepot depune în prealabil ocerere în acest sens. Dispoziția se aplică transportatorilor aerienicare anterior nu au ajuns la numărul de persoane eligibile pentru a efectua zboruri conform regulii adoptate de autoritățile RPC.Reînnoirea zborurilor este posibilă pentru 95 de companii aeriene din lume, iar numărul zborurilor internaționale prin China va crește cu cel puțin 50, iar în cel mai bun caz - cu 150 de zboruri pe săptămână.

Japonia

Intrarea pe teritoriul Japoniei este restricționatăpentru persoanele care în ultimele 14 zile au vizitat Republica Moldova. Cetăţenii RM ce se află în Japonia au dreptul de a părăsi teritoriul nipon prin aeroporturile internaţionale, totodată fiindu-le permis şi tranzitul prin Japonia dacă escala are loc în unul și același aeroport. În situaţia în care pentru tranzit  este  nevoie  de transfer între două aeroporturi – solicitarea și obținerea permisiunii are loc în aeroport către reprezentații autorităților nipone. În situație excepțională sau/și în cazul în care cetățeanul este infectat sau se consideră a fi infectat și în acel moment se află în unul din aeroporturile Japoniei, este posibilca acesta să petreacă 14 zile decarantină într-o locație desemnată de către ofițerii de carantină din aeroport. Aceasta va avea loc cu notificarea expresă a misiunii de către Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei sau/și alte autorități relevante.

Alte detalii pot fi aflate și de pe pagina MAEIE

Ministerul de Externe de la Chișinău (MAEIE) le recomandă cetățenilor moldoveni aflați peste hotare să contacteze misiunile diplomatice și consulare atunci când au probleme sau neclarități.

De asemenea, ministerul răspunde pe pagina sa web – www.mfa.gov.md - la cele mai frecvente întrebări ale oamenilor referitoare la restricțiile instituite din cauza coronavirusului de tip nou.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0