Volumul banilor aflați în circulație a crescut în luna mai – detalii de la BNM

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Și baza monetară, și volumul banilor aflați în circulație au crescut în luna mai, anunță Banca Națională a Moldovei. 

CHIȘINĂU, 19 iun – Sputnik. În luna mai, masa monetară în circulație s-a majorat cu aproape 317 milioane de lei sau cu 1,3% față de luna aprilie, a anunțat Banca Națională (BNM).

Câți bani se află în circulație în Moldova - Sputnik Moldova
Câți bani se află în circulație în Moldova

În luna mai curent, volumul banilor aflați în circulație  a constituit 24 de miliarde 412 milioane de lei. Comparativ cu luna mai 2019, masa monetară în circulație a sporit cu 8,8%.

Baza monetară s-a majorat cu 766 de milioane de lei (1,7%) în luna mai, comparativ cu aprilie și a constituit 46 de miliarde 457 de milioane de lei. Față de luna mai 2019, creșterea a constituit 5%.

Precizăm că baza monetară include banii puși în circulaţie de către Banca Naţională a Moldovei, cu excepția numerarului în casa BNM, rezervele bancare în lei menţinute în conturile corespondente la BNM, rezervele obligatorii în valută, depozitele „overnight” ale băncilor și depozitele la vedere ale altor organizaţii la BNM.

Cetățeni moldoveni au fost repatriați din orașul Frankfurt pe Main la Chișinău - Sputnik Moldova
Expert economic: Criza poate deveni un prilej de noi oportunități pentru Moldova
Totodată, soldul depunerilor bancare în moneda națională s-a majorat în luna mai cu aproape 496 de milioane de lei și a constituit 39 de miliarde 334 de milioane de lei, reprezentând o pondere de 57% din soldul total al depozitelor.

Depunerile în valută (recalculat în lei) au scăzut cu 184 de milioane de lei, până la nivelul de 29 de miliarde 481 de milioane de lei, având o pondere de aproape 43% în soldul total al depozitelor.

Într-un alt raport publicat pe 19 iunie, BNM informează că împrumuturile noi acordate de băncile din Republica Moldova în luna mai 2020 au fost în descreștere cu aproape 26 de procente (25,9%) față de luna mai a anului 2019.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0