Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ioniță, despre o mare problemă care rămâne nesoluționată în Moldova

© Sputnik / OsmatescoВячеслав Ионицэ
Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul economic Veaceslav Ioniță a explicat în Studioul Sputnik Moldova în ce mod am putea soluționa problema deșeurilor în Moldova.

CHIȘINĂU, 18 ian - Sputnik. Moldova riscă să devină o groapă de gunoi, întrucât producem prea multe deșeuri, iar tehnologiile de colectare și prelucrare a tuturor tipurilor de gunoi nu corespund cerințelor moderne.

Soluționarea acestei probleme necesită reguli stricte și respectarea strictă a anumitor acțiuni, a declarat economistul Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, pentru început, absolut orice gospodărie din Moldova trebuie să fie obligată să încheie un contract individual privind colectarea gunoiului. Expertul susține că o astfel de regulă este respectată în orașe, dar este complet ignorată în zonele rurale.

”Ar trebui să fie așa: nu ai încheiat un contract - plătiți impozit. Adică, fie încheiați un contract pentru colectarea gunoiului cu o companie, fie plătiți impozitul primăriei. Al doilea punct - banii care se plătesc pentru colectarea gunoiului ar trebui să meargă în mod special la colectarea gunoiului. O persoană plătește acum pentru colectarea plasticului, iar acești bani merg pentru alte scopuri", a declarat Ioniță.

După cum a subliniat economistul, anual plătim foarte mulți bani pentru reciclarea deșeurilor din plastic, vorbim de zeci de milioane de lei pe an, în timp ce vizual plasticul nu devine mai puțin.

Трубы ТЭЦ-5 в городе Омске - Sputnik Moldova
Gunoiul sufocă Republica Moldova: De ce unii vor să-l ardem și ce pericole văd alții

"Când omul va fi obligat să plătească, atunci se va putea reglementa: ce companii vor fi implicate în colectarea gunoiului, ce cerințe ar trebui să fie prezentate acestor companii, cum să întocmească un acord cu acestea. În plus, trebuie introduse reguli clare pentru depozitarea deșeurilor", consideră Ioniță.

Pentru reciclarea plasticului, este necesar să se creeze noi depozite de deșeuri sau să se construiască instalații de incinerare.

De fapt, la nivel mondial, colectarea și prelucrarea plasticului este o afacere destul de profitabilă dacă funcționează corect. Companiile care produc bunuri ambalate în plastic încheie un contract cu companii de reciclare și le plătesc pentru eliminarea acestui plastic.

În Moldova însă producătorii de bunuri din ambalaje din plastic nu sunt implicați în acest tip de activitate. În țara noastră, ei nu plătesc nimănui pentru reciclarea plasticului și, în consecință, contribuie la creșterea poluării, producând tone de deșeuri din plastic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0