Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Toate autogările și-au reluat activitatea: Iată ce s-a întâmplat în domeniul transportului

© Sputnik / OsmatescoОстановка общественного транспорта
Остановка общественного транспорта - Sputnik Moldova
Abonare
Domeniul transportului de pasageri a avut cel mai mult de suferit în perioada stării de urgență introdusă de autorități în condiițiile pandemiei COVID-19. Asta susțin reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii.

CHIȘINĂU, 18 iun. - Sputnik. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii Iulian Postică a declarat că transportul public de pasageri a avut cel mai mult de suferit în perioada stării de urgență. Dacă în luna martie, înainte de pandemia COVID-19, din numărul total de 6 865 de curse planificate erau efectuate 88%, în perioada stării excepționale, numărul acestora a scăzut la mai puțin de 10 la sută. 

Chișinău, martie 2020 - Sputnik Moldova
Societate
Primarii din suburbiile Capitalei vor transport public nou și suficient pentru oameni

”Astăzi, raportat la ziua de ieri, restabilirea curselor a constituit 60%. Coeficientul de îmbarcare a călătorilor în unitățile de transport este de 20% față de 40 la sută cât a fost anterior. A avut loc o scădere de cel puțin jumătate a numărului de călători și o scădere în jumătate a frecvenței serviciilor de transport regulat”, a declarat Iulian Postică. 

Din cauza faptului că în perioada stării de urgență a fost sistată activitatea curselor, a crescut numărul persoanelor care organizează călătorii ilicite.

”Conform estimărilor, 80% dintre cursele efectuate în perioada stării de urgență erau efectuate de așa-zișii transportatori iliciți. ANTA a efectuat controale pentru a combate acest fenomen. Astfel, au fost întocmite 64 de procese verbale în privința transportării ilicite a persoanelor. Au fost aplicate amenzi în sumă de 157 de mii de lei. În cazul a 50 de procese verbale au fost ridicate plăcuțele de înmatriculare și a fost sistată activitatea acestor unități pe o perioadă de 6 luni”, a menționat secretarul de stat.

În prezent, toate autogările din țară și-au reluat acctivitatea, însă s-a constatat că doar 70 la sută dintre pasageri poartă mască în transportul public.

”Transportul de pasageri este efectuat doar în limita numărului de scaune, cu purtarea obligatorie a măștilor și cu dezinfectantul prezent în transport. Se atestă și un fenomen negativ prin care transportatorii ilegali încearcă să efectueze cursele în afara gărilor auto. ANTA va intensifica controalele în acest sens ca să fie respectate condițiile”, a mai spus Iulian Postică.

Ministerul Economiei a venit cu o serie de măsuri pentru a susține domeniul transportului, atât de mult afectat de pandemie. 

Банкноты номиналом 200 и 500 лей - Sputnik Moldova
Societate
Tablou statistic: Salariul mediu pe economie - la fel ca temperatura medie pe spital

”A prelungit valabitatea certificatelor de competență profesională pentru managerii de transport și pentru șoferii auto și a prelungit valabilitatea rapoartelor de inspecție tehnică pentru autocare. Nu au fost aplicate sancțiuni pentru suspendările de curse efectuate. De asemenea, s-a prelungit cu două luni primul termen de încadrare în categoriile de confort pentru autobuzele care prestează servicii regulate de călători”, a precizat Iulian Postică.

La sfârșitul anului trecut au fost aprobate condițiile minime pentru transportul de pasageri. Autocarele urmează să fie modernizate în trei categorii. Primul termen urma să fie până în data de 1 aprilie, însă din cauza stării de urgență perioada a fost prelunigită cu două luni, adică până în data de 1 iunie. Astfel, 95 la sută dintre autocare au fost deja adaptate noilor condiții.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0