Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Indicațiile primarului Chișinăului în legătură cu Codul Galben de ploi

© Sputnik / Rodion ProcaTrecerea subterană din strada Ismail inundată - foto de arhivă
Trecerea subterană din strada Ismail inundată - foto de arhivă - Sputnik Moldova
Abonare
Primarul Chișinăului a cerut ca toate gurile de captare a apelor de pe străzi să fie imediat curățate, astfel încât ploile torențiale ce vor cădea zilele acestea să nu ducă la inundarea arterelor și blocarea circulației.

CHIȘINĂU, 17 iun – Sputnik. Primarul Ion Ceban a dispus să fie curățate toate gurile de captare a apelor în toate zonele din Chișinău cu risc de inundații. De asemenea, edilul capitalei a dispus ca traficul auto să fie imediat redirecționat de pe porțiunile de drum pe care se adună apa în urma ploilor.

„În contextul în care Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru zilele următoare un Cod galben de inundații în unele regiuni ale țării, am decis să fim cu un pas înainte și în capitală”, a anunțat Ion Ceban pe Facebook.

De asemenea, primarul le-a cerut responsabililor municipali să urgenteze definitivarea calculelor cu privire la intervenția, reparația și curățarea gurilor de captare din oraș. 

Первый троллейбус в аэропорт  - Sputnik Moldova
Cum a evoluat infrastructura Moldovei timp de 30 de ani – expert

Ion Ceban a explicat de ce Chișinăul se confruntă cu inundări ale unor străzi atunci când plouă mai puternic.

„Inundații ale străzilor pot fi – asta, deoarece rețelele pluviale din capitală sunt calculate pentru un volum de 17 l/m2, iar duminică au căzut precipitații de 27 l/m2. Rezolvarea problemei va dura, pentru că include costuri. Suntem în căutarea de soluții. Treptat vom reuși”, a afirmat primarul.

Ploi torențiale sunt prognozate până pe 24 iulie, cel puțin. Meteorologii au instituit pentru 17 iunie un Cod Galben de instabilitate atmosferică, valabil până la ora 22:00.

Sunt  posibile ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice, izolat – în averse puternice, de 15-25 de litri pe metrul pătrat, cu grindină și vijelie în rafale de până la 15-20 de metri pe secundă.

Totodată, din 17 iunie până pe 3 iulie este în vigoare un Cod Galben de inundații – ieșirea apei din luncă în urma ploilor semnificative căzute în Ucraina.

Izolat, este posibilă ieșirea apei în lunca râului Prut din raza raioanelor Briceni şi Edineţ, din nord, precum și în regiunea orașului Cantemir, din sud.

Nivelul apei pe sectorul Criva - Costeşti - Stânca va crește cu 2–3 metri faţă de nivelul din 13 iunie. Pe sectorul Costeşti - Stânca – Cantemir, nivelul apei va crește cu 2,5 – 3,5 metri, iar pe sectorul Cantemir - Brânza va crește cu 1- 2 metri faţă de nivelul din 16 iunie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0