Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum să faceți alegerea corectă a jucăriilor pentru copii

© Sputnik / Rodion ProcaSerghei Lelic
Serghei Lelic - Sputnik Moldova
Abonare
După o perioadă de carantină, centrele comerciale își redeschid ușile, în special cele cu jucării pentru copii, care deseori nu corespund standardelor calității. Astfel, se încalcă dreptul consumătorului.
Cum să faceți alegerea corectă a jucăriilor pentru copii

În cadrul emisiunii “Sputnik Matinal”, directorul Centrului Naţional pentru Protecţia Intereselor Economice ale Consumatorilor, Serghei Lelic, a remarcat că părinții trebuie să fie foarte atenți în alegerea jucăriilor, să atragă atenția la multe criterii, deoarece în prezent există un pericol major pentru sănătatea copiilor din cauza caltății necorespunzătoare a jucăriilor.

Procurați jucării ca un tată iubitor sau ca director al Centrului Naţional pentru Protecţia Intereselor Economice ale Consumatorilor?

Consider, că foarte mult contează ceea ce își dorește copilul, ulterior bugetul, după care privesc și din aspectul profesional.

Ați cumpărat jucării contrafăcute?

Serghei Lelic - Sputnik Moldova
Jucării periculoase în piețe și centre comerciale: Avertismentul autorităților

În prezent o fac intenționat, pentru a le demonstra studenților cum arată aceste jucării și pentru a face o comparație cu cele autentice, de o calitate bună.

Cum ajung aceste jucării în vânzare?

Din păcate, consumătorul moldav atrage atenția la preț, dar jucăriile de brand sunt scumpe. Producătorii jucăriilor de brand sunt foarte atenți la calitatea produsului și nu încalcă dreptul consumătorului. Însă noi sesizăm foarte multe instanțe să fie foarte atente în respectarea cerințelor de calitate.

Există o politică de stat în baza căreia se monitorizează calitatea jucăriilor?

Sunt reglementări tehnice, dar nu este o prioritate de stat protecția consumătorului împotriva jucăriilor contrafăcute. Maturii trebuie să fie precauți la miros, calitate, componența chimică, iar jucăriile trebuie să fie potrivite vârstei copilului.

De unde sunt importate aceste jucării?

Nu pot spune că se importă dintr-o țară anume, dar dacă cererea pe piață ar fi de calitate superioară s-ar exclude produse care pun în pericol sănătatea consumătorului. Trebuie să atragem atenția la marcare, deoarece unii producători nu dețin Certificatul European, cu simbolul CE. În prezent, același simbol de CE înseamnă și China Export. Astfel, oamenii sunt duși în eroare, trebuie să fim atenți la acest simbol și la felul cum este ilustrat.

Cât de des, sunt testate jucăriile în laborator?

Pentru anul 2019-2020 o singură dată a fost testat un lot de produse și s-a stabilit o cantitate excesivă de metale grele în vopsea, apoi ele au fost excluse de pe piață. Consumătorul trebuie să procure, conștientizând că autoritățile statului își fac bine treaba, deoarece, dacă a fost plasat în piață, înseamnă că a trecut un control o supraveghere tehnică.

Autor: Niculița Anastasia

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0