Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Jucării periculoase în piețe și centre comerciale: Avertismentul autorităților

© Sputnik / Rodion ProcaSerghei Lelic
Serghei Lelic - Sputnik Moldova
Abonare
Acum, când piețele și centrele comerciale se redeschid, specialiștii vin cu o avertizare către părinți: multe dintre jucăriile comercializate nu corespund standardelor calității.
Jucării periculoase în piețe și centre comerciale: Avertismentul autorităților

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directorul Centrului Naţional pentru Protecţia Intereselor Economice ale Consumatorilor, Serghei Lelic, a menționat că atunci când alege o jucărie pentru copilul său, părintele trebuie să fie atent la anumite aspecte.

Дети  - Sputnik Moldova
Otravă curată în magazine: Pericolul enorm la care ne expunem copii
Pentru a se convinge că fac o alegere corectă, părinții trebuie să procure jucării cu marcajul CE, să solicite declarația de conformitate și să analizeze minuțios calitatea jucăriilor. În caz contrar, jucăriile procurate ar putea prezenta un pericol pentru sănătatea și viața celor mici.

Potrivit specialistului, jucăria de calitate și sigură pentru viața copiilor poate fi identificată după trei indicatori: marcajul, calitatea materialului și finețea pieselor. De asemenea, jucăriile trebuie să fie potrivite vârstei copilului, capacităților și aptitudinilor sale.

"Jucăria nu trebuie să conțină părți detașabile care se desprind ușor și care pot fi ingerate cu ușurință de către copiii mai mici de trei ani. De asemenea, o jucărie de calitate va avea un miros proaspăt. Respectiv, mirosul înțepător este un indiciu că materialul utilizat la confecționarea jucăriei este toxic", a declarat Serghei Lelic.

La fel de important este ca adulții să studieze cu atenție eticheta și să verifice instrucțiunile traduse obligatoriu în limba de stat.

Specialistul le recomandă părinților să procure jucăriile doar din locurile autorizate, unde pot solicita de la vânzător declarația de conformitate și avizul sanitar, care confirmă că toate cerințele calității sunt respectate.

Menționăm că la începutul anului curent inspectorii de la protecția consumatorilor au efectuat mai multe verificări, în urma cărora au fost confiscate peste 33 de mii de jucării din magazinele și piețele din Capitală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0