Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Restaurantele și cafenelele își redeschid ușile pentru clienți - iată care sunt regulile

CC0 / Pixabay / Restaurant
Restaurant - Sputnik Moldova
Abonare
Instituțiile de alimentație publică își reiau activitatea începând cu ziua de luni, 15 iunie, dar cu respectarea anumitor condiții. Iată care sunt noile reguli și care sunt prognozele pentru 2020.

CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Începând de azi, 15 iunie, restaurantele și cafenelele își redeschid ușile pentru clienți după o lungă perioadă de aproximativ două luni de inactivitate din cauza epidemiei de coronavirus.

Președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement, Aneta Zasavițchi, a explicat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, realizate în studioul Sputnik Moldova, în ce condiții vor fi deserviți clienții restaurantelor și cafenelelor după redeschidere.

Pentru a preveni îmbolnăvirea angajaților și vizitatorilor de COVID-19, vor fi implementate următoarele măsuri:

”Distanța între mese va fi de 1,5 m. La o masă, în interior, vor sta cel mult 6 persoane, la terasă – 8. Mesele vor fi dezinfectate după fiecare consumator. Încăperile vor fi bine aerisite, o dată în două ore. Angajații vor purta mănuși și măști, inclusiv chelnerii”, a relatat Aneta Zasavițchi.

La dispoziția vizitatorilor vor fi puse geluri dezinfectante pentru mâini. De asemenea, ei vor fi încurajați să se spele bine pe mâini, cu apă și săpun, la intrarea în local.

”Vom îndemna vizitatorii să consulte meniul până la sosirea în local și să comande bucatele și băuturile în prealabil. O vor putea face la telefon, pe Facesbook sau prin intermediul aplicațiilor, dacă localurile dispun de așa ceva. În acest mod vom minimiza contactul dintre vizitatori și chelneri”, a precizat Aneta Zasavițchi.

Prognoze sumbre

Potrivit președintelui Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement, nu toți își vor relua activitatea începând cu 1 iunie și asta pentru că au renunțat deja la acest gen de activitate.

”Nu toți își vor redeschide activitatea din 1 iunie. Unii deja au renunțat la această afacere și și-au scos restaurantele de vânzare sau în chirie din cauza greutăților financiare pe care le-au avut în aceste două luni și jumătate cât ne-am aflat în stare de urgență și estimăm că până la sfârșitul anului vom avea aproximativ 40-50% din unitățile de alimentație publică ”își vor sista activitatea definitiv”, a declarat pentru Sputnik Moldova, Aneta Zasavițchi.

Chefs cooking at the Vanil restaurant - Sputnik Moldova
Societate
Mai târziu decât ne-am așteptat: Când se redeschid restaurantele și cafenelele

Potrivit acesteia măsurile întreprinse de stat pentru a ajuta agenții economici sunt niște instrumente riscante pentru că nu pot lua credite atâta timp cât nu se cunoaște care va fi nivelul de vânzări sau dacă va fi un al doilea val de COVID-19 la toamnă, și atunci ”cine va întoarce acea rată la bancă”?

Amintim, că după ce autoritățile au anunțat care vor fi noile reguli, agenții economici din domeniul HoReCa au ieșit în stradă de mai multe ori pentru a protesta. Aceștia sunt nemulțumiți de hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, care prevede asigurarea unei distanțe de 1,5-2 metri între persoane la o masă în restaurante.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0