Veaceslav Ioniță spune că anul acesta ar putea fi unul crucial pentru turismul rural din Moldova: în plină criză, să fie relansat acest segment.
„În anul 2006, la noi în țară s-au odihnit doar 300 de oameni în pensiunile noastre agroturistice, acum am ajuns la peste 20 de mii, cu siguranță cu un mic efort putem să dublăm acest volum, deoarece pensiunile noastre sunt încărcate în mediu la 20%, ceea ce este foarte puțin. Practic, din cinci locuri, doar unul este folisit”, a precizat expertul.
El mai spune că în Moldova că turiștii străini nu prea vin, iar ai noștri pleacă masiv peste hotare.
„Noi avem, acum, pensiuni în toată țara și am ajuns la 22 de mii de persoane care ne vizitează. Cred că din toată criza aceasta, cel puțin, pensiunile noastre agroturistice anul acesta vor fi compensate cu clienți. Din ce cauză spun acest lucru? Pentru că cetățenii noștri care planificau să plece peste hotare la odihnă se vor decide anul acesta să se odihnească în Moldova”, a mai spus Ioniță.
Expertul consideră că statul ar putea contribui la susținerea turismului rural prin identificarea unor programe de promovare privind odihna în Moldova.
Moldova ocupă unul din ultimele locuri din lume, poziția 171 din cele 185 de state analizate de Consiliul Mondial al Turismului și Călătoriilor. De exemplu, Armenia sau Georgia, țări comparabile cu Moldova ca mărime și populație, obțin din turism venituri directe de 6 ori mai mari, iar România - de peste 30 de ori.