Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Lacul cu nuferi din Bardar, un loc de poveste

Abonare
Imagini de poveste în satul Bardar din raionul Ialoveni, unde pe un lac cresc 50 de soiuri de nuferi. Echipa Sputnik Moldova a ajuns în localitate și a realizat un reportaj despre aceste plante splendide.

CHIȘINĂU, 10 iun. - Sputnik. Acum, opt ani, Gheorghe Luchița a descoperit aceste soiuri de nuferi în America și a decis să le aducă și în Moldova. Lacul l-a moștenit de la unchiul său și așa a început să-și realizeze visul. 

Primăvara la Dendrariu: florile au înflorit înainte de vreme. - Sputnik Moldova
Imagini spectaculoase din Parcul Dendrariu: Trezirea naturii în toată splendoarea ei

”Am obținut și eu așa o dorință să am aceste flori care sunt foarte greu de obținut. Este un loc de recreere unde poți să-ți restabilești puțin starea sufletească și energia după lucru, a povestit ”, a declarat Gheorghe Luchița.

Nuferii au fost aduși din toate colțurile lumii și au diferite forme și culori. Florile de baltă înfloresc din luna mai și până la sfârșitul lui septembrie.

”Nuferii, în general, nu sunt capricioși. Nu au boli din câte cunosc, boli virale, boli bacteriene. Le mai atacă unele ciuperci câteodată pe plantele mai slăbite, dar, în rest, din dăunători au doar afide sau așa-numiții păduchi de plante. Foarte ușor se tratează cu insecticide”, a povestit bărbatul.

Gheorghe Luchița mai crește lalele și narcisele. Deocamdată, nu intenționează să dezvolte o zonă turistică. El spune că pentru asta are nevoie de mulți bani și se teme să nu falimenteze.

Мост на улице Михая Витязула - Sputnik Moldova
Societate
Podul din cartierul Telecentru al Capitalei a fost decorat cu flori: Iată cum arată acum

”Zile pentru turism în decursul anului sunt foarte puține. Asta ar fi o singură săptămână care ar fi putut să fie utilizată pentru turism atunci când înfloresc câmpurile cu lalele și narcise și câteva sâmbete și duminici din vară. Asta nu este suficient pentru a face o afacere bazată pe turism. Balta cu nuferi a fost creată anume pentru a mă menține pe mine personal în Republica Moldova, pentru că lucrul la fermă este foarte și foarte dificil”, susține Gheorghe.

Vizitatorii pot veni aici în weekend, dar acum trebuie să respecte câteva măsuri de protecție împotriva infecției de COVID-19.  

”Iată, sâmbăta și duminica, în decursul verii, câteodată, când nu este stare de urgență, atunci suntem bucuroși să primim oaspeți, însă atunci când este stare de urgență, încercăm să evităm aglomerările. În general, prefer să vină mai puțin oameni, pentru că atunci când este gălăgie, atmosfera este cu totul alta”, spune bărbatul.

Oaspeții au ocazia să facă plimbări cu barca și să se dea în scrânciob. Nuferii nu pot fi rupți, însă se fac excepții în cazuri speciale.

”Multe femei, cu părere de rău, nici nu au văzut nuferi în viața lor, însă din momentul când au văzut nuferii sau i-au ținut în mână, foarte des se îndrăgostesc de floarea aceasta. Încercăm să nu vindem nuferii, fiindcă, dacă i-am vinde, ar fi dispărut toți”, a mai spus Ghoerghe Luchița.  

Nuferii rezistă în vază doar până la cinci zile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0