Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Majoritatea galeriilor din Chișinău nu sunt trecute în actele cadastrale - Video

Abonare
Majoritatea galeriilor din subsolul Chișinăului nu este inclusă în actele cadastrale. Directorul Agenției pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor, Ion Ștefăniță, spune că va insista ca toate pivnițele să aibă statut de monument protejat.

CHIȘINĂU, 13 iun - Sputnik. Majoritatea galeriilor subterane din Chișinău nu este trecută în actele cadastrale, spune Ion Ștefăniță. În prezent, pivnițele sunt folosite de locuitorii orașului fără ca aceștia să dețină acte de proprietate.

Galeriile Chișinăului subteran sunt nevalorificate - Sputnik Moldova
Video
Tainele galeriilor subterane ale Chișinăului: Ion Ștefăniță a povestit istoria acestora

”Din punct de vedere juridic, de jure, multe dintre ele, în nomenclatorul cadastral, nu există, de asta citadinii le folosesc. Nu ne supără acest fapt. Important e să nu fie distruse”, a menționat Ion Ștefăniță. 

Chiar în centrul Chișinăului, pe adresa Șciusev 67, oamenii au transformat o galerie subterană în depozit de gunoi.

”În spatele casei familiei Parhomovici, s-a păstrat pivnița din curtea casei pe care o găsim în categoria pivnițelor abandonate. Este o pivniță impresionantă, frumoasă, dar, cu regret, plină cu gunoaie. Nu trăim în spiritul curățeniei, de asta este un loc unde sunt depozitate deșeurile. Dar ar fi un loc perfect pentru un business plan, un spațiu bine valorificat”, a declarat Ion Ștefăniță. 

Pentru ca aceste galerii să nu fie distruse, autoritățile municipale îi încurajează pe locuitorii Capitalei să le folosească eficient. Multe dintre ele sunt transformate în beciuri sau depozite de păstrare a bunurilor. Astfel, pivnițele care se află în curțile caselor la sol sunt mult mai îngrijite. Ion Ștefăniță a menționat că aceste galerii trebuie valorificate, transformate în cafenele și vinoteci. Așa vor fi create locuri de muncă și noi atracții turistice în Chișinău. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0