Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Oleg Țulea: Parteneriatul Estic are nevoie de idei noi

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimedia5-й Саммит Восточного партнерства в Брюсселе
5-й Саммит Восточного партнерства в Брюсселе - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a particita la o întrunire, on-line, cu colegii săi din statele Parteneriatului Estic.

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Parteneriatul Estic are nevoie de idei noi, dar și de un impuls politic. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, în cadrul reuniunii online a miniștrilor de externe din statele membre ale Uniunii Europene și Parteneriatului Estic. Reuniunea a fost prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.

În cadrul reuniunii, ministrul Oleg Țulea a menționat că Republica Moldova pledează pentru un Parteneriat Estic dinamic și ambițios.

Виктор Орбан и Ион Кику - Sputnik Moldova
Politică
Orban și Chicu au semnat Acordul de parteneriat strategic între Moldova și Ungaria

De asemenea ministrul de Externe a subliniat că Republica Moldova va acorda o atenție sporită cooperării în domeniul consolidării supremației legii, ceea ce este o prioritate majoră în plan național.

„Combinând o viziune reînnoită, capacități sporite și angajament politic, vom putea oferi Parteneriatului dinamismul și ambiția necesară. Prin setarea unor obiective noi de cooperare vom crea beneficii tangibile pentru cetățeni, dar și vom aduce mai multă coeziune între partenerii estici și țările UE”, a precizat Oleg Țulea.

Oleg Țulea a specificat și importanța cooperării economice, în cadrul căreia un accent special va fi pus pe valorificarea potențialului DCFTA, implementarea Planului de investiții privind rețeaua de transport TEN-T, extinderea conectivității energetice și conectarea la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA).

De asemenea, țara noastră va sprijini propunerile ce țin de transformările digitale, protecția mediului și consolidarea unei societăți inclusive care vor contribui la dezvoltarea durabilă a întregii regiuni a Parteneriatului Estic.

Participanții la reuniune au făcut și un schimb de opinii privind provocările existente și consecințele pandemiei de COVID-19. Reuniunea ministerială s-a desfășurat în contextul pregătirilor pentru reuniunea Parteneriatului Estic la nivel de lideri, preconizată pentru 18 iunie curent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0