Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Orban și Chicu au semnat Acordul de parteneriat strategic între Moldova și Ungaria

© Photo : Miroslav RotariВиктор Орбан и Ион Кику
Виктор Орбан и Ион Кику - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul Ion Chicu și omologul său ungar Viktor Orban, care întreprinde o vizită la Chișinău, au susținut o conferință de presă comună.

CHIȘINĂU, 12 mart - Sputnik. Prim-ministrul Ion Chicu și omologul său de la Budapesta Viktor Orban au semnat astăzi Acordul privind parteneriatul strategic dintre Republica Moldova și Ungaria. Printre prevederile documentului se numără acordarea unui credit de 100 de milioane de euro pentru a încuraja agenții economici maghiari să investească masiv în țara noastră.

”Nu veți găsi în istorie conflicte între Ungaria și Moldova. Acest dialog este lipsit de orice dușmănie. Ungaria a fost un partener al țării voastre. Este în interesul strategic al Uniunii Europene să existe astfel de parteneriate strategice la granița UE. Aveți Acord de Asociere și regim liberalizat de vize. Ungaria vă sprijină, dacă doriți să profitați de toate oportunitățile oferite de comunitatea europeană. Cooperarea aceasta strategică este și un sprijin pe calea diplomației, în ceea ce privește integrarea europeană, dar și un sprijin în domeniul economic”, a declarat premierul ungar. 

La rândul său, șeful Guvernului de la Chișinău i-a mulțumit omologului său pentru sprijinul acordat Moldovei și a dat asigurări că va crea un regim fiscal favorabil pentru antreprenorii ungari care vor să investească în țara noastră. 

Виктор Орбан и Ион Кику  - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, și-a început vizita la Chișinău - Foto/Video

”Am constat că relațiile dintre țările noastre sunt bazate pe respect reciproc, în spiritul unui parteneriat strategic. Îi mulțumesc domnului prim-ministru pentru sprijinul ferm pe care Ungaria îl acordă Moldovei pentru dezvoltare. Am creat și suntem gata în continuare să creăm condiții pentru agenții economici maghiari care vor să investească în Republica Moldova. Contăm pe intenția Ungariei de a acorda acel credit de 100 de milioane de euro pentru a încuraja agenții economici maghiari să investească masiv în țara noastră”, a declarat Ion Chicu.

În prezent sunt 150 de antreprenori ungari care dezvoltă afaceri pe teritoriul Republicii Moldova. Dacă până acum sprijinul Ungariei în raport cu țara noastră a fost mai mare în domeniu farmaceutic și bancar, de acum încolo această țară ar urma să acorde asistență în sectorul agricol și zootehnic. 

Viktor Orban nu a venit la Chișinău de unul singur, ci însoțit de reprezentanții a 30 de companii maghiare, care vor participa astăzi la forumul pentru consolidarea relațiilor economice dintre Moldova și Ungaria. 

Fluxul de știri
0