Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chicu anunță că statul va aplica amenzi la greu pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID

Abonare
În contextul în care numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 a înregistrat o creștere substanțială în ultimele zile, premierul a anunțat că statul va aplica amenzi la greu pentru cei care nu respectă regulile antiepidemice.

CHIȘINĂU, 12 iun - Sputnik. Cabinetul de Miniștri s-a reunit în ședință în această seară pentru a adopta noi măsuri de protecție împotriva infecției COVID-19. Premierul Ion Chicu a remarcat că în ultimele zile numărul cazurilor de îmbolnăvire a înregistrat o creștere fulminantă, iar asta înseamnă că statul va aplica sancțiuni drastice în cazul celor care nu respectă regimul stării de urgență. 

„Ieri și alaltăieri am avut recorduri, iar asta ne îngrijorează. Sunt câteva cauze care au provocat această evoluție. După 15 mai, noi am fost nevoiți să reluăm majoritatea activităților economice, inclusiv comerțul. În plus, au revenit bugetarii la muncă. Acel mediu propice de răspândire a virusului a crescut și aceasta este una dintre cauzele acestei evoluții. Pe de altă parte, deși au rămas în vigoare regulile sanitar-epidemiologice, ele  nu se respectă”, a menționat șeful Guvernului.

Ion Chicu a mai spus că și în cazul organelor statului se atestă o lipsă de concentrare și este necesar să se revină la practicile aplicate anterior.  

„Pandemia nu a trecut. Noi trebuie să revenim la acel nivel de concentrare pe care l-am avut până la 15 mai. O bună parte dintre noi nu conștientizează pericolul și pentru aceasta o să plătim scump. Altă cauză este faptul că, spre deosebire de începutul lunii aprilie, noi facem de 10 ori mai multe teste decât înainte. Acum activează 10 laboratoare, la început era doar unu. Este aceeași rată de confirmare, dar numărul de teste e mai mare și numărul de cazuri confirmate noi”, a spus oficialul. 

Sancțiuni aspre pentru cei care nu vor respecta regulile

Șeful Guvernului susține că le-a recomandat autorităților municipale din Chișinău și bălți să instituie regim special de circulație a transportului public. Și asta pentru că transportul public este sursa cea mai mare de contaminare a cetățenilor. 

Медицинские работники проводитя тест на коронавирус - Sputnik Moldova
Societate
Autoritățile îndeamnă oamenii să nu se relaxeze în raport cu pericolul COVID-19

În plus, Ion Chicu afirmă că activitățile economice vor fi pe deplin reluate, dar respectarea normelor sanitare este obligatorie. Agenția Națională pentru Sănătate Publică va efectua controale și îi va sancționa dur pe agenții economici care încalcă. Se va ajunge chiar și la suspendarea activității. 

„Cetățenii rămân fără surse de venit și nu vom avea posibilitatea să plătim pensiile și salariile. De aceea, activitățile economice continuă, dar respectarea instrucțiunilor este obligatorie. ANSA va sancționa până la închidere agenții economici care nu organizează activitatea astfel încât să diminueze riscul contaminării. În cazul în care nu se respectă, va fi suspendată activitatea”, a menționat premierul.

Ion Chicu a spus că le-a dat indicații colegilor din MAI să fie prezenți în număr mare în spațiile publice.

„În arsenalul poliției sunt acele amenzi mari, sancțiuni care vor fi aplicate, dacă nu se va respecta. Statul va acționa foarte dur când nu se va respecta. Poliția are această indicație și vă rog să înțelegeți situația periculoasă în care ne aflăm”, a punctat oficialul. 

În Moldova au început să activeze mai multe fabrici de producere a măltilor. Îndemn toți cetățenii să procure aceste măști și să le poarte.

Amintim că ieri a fost atins un record absolut al cazurilor de infectare cu coronavirus - 406. Astăzi s-a confirmat contaminarea la 366 de persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0