Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mai multă protecție pentru veteranii de război: Detalii

© Photo : Facebook / Alexandru PînzariMinistrul Alexandru Pînzari în vizită la veteranul Ignat Săndulescu
Ministrul Alexandru Pînzari în vizită la veteranul Ignat Săndulescu - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a votat pentru protecția socială a veteranilor de război, precum și a membrilor familiilor acestora.

CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik. Proiectul de lege care propune măsuri suplimentare de protecție socială a veteranilor de război și a membrilor familiilor celor căzuți pe câmpul de luptă, a persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului, a membrilor familiilor participanţilor decedați la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, a fost votat de majoritatea deputaților în prima lectură. 

Potrivit proiectului prezentat de la tribuna plenului de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, veteranii de război vor beneficia de poliță de asigurare obligatorie de asistență medicală, fiind incluși în categoria de persoane asigurate de către Guvern.

Prim-ministrul Chicu a participat la ședința Consiliului național pentru problemele veteranilor de război - Sputnik Moldova
Societate
Bani mai mulți pentru văduvele de război: Ce alocații lunare vor primi din 1 iulie

De asemenea, va fi majorat cuantumul alocației lunare de stat de la 250 lei la 500 lei, acordat soților/soțiilor participanţilor la acțiunile de luptă.

Are dreptul la alocaţia lunară de stat soţia/soţul care s-a aflat în relaţii de căsătorie cu persoana căzută la datorie sau, după caz, decedată, la data decesului acesteia.

Cheltuielile necesare încadrarea beneficiarilor în Sistemul Asigurării Obligatorii de Asistenţă Medicală (SAOAM) vor fi acoperite din contul și în limita transferurilor de la bugetul de stat pentru categoriile de persoane asigurate de Guvern, iar cele pentru plata alocației lunare de stat majorate vor fi acoperite din mijloace financiare care urmează a fi alocate suplimentar din bugetul de stat și se estimează la cca 1 549 500  lei pentru 6 luni ale anului curent. Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 iulie 2020.

Precizăm, în cadrul Cancelariei de Stat va fi creat Biroul dedicat problemelor veteranilor, care va fi subordonat prim-ministrului. După ce și veteranii vor delega reprezentanți, Regulamentul Biroului va fi aprobat de Guvern.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0