Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Bani mai mulți pentru văduvele de război: Ce alocații lunare vor primi din 1 iulie

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaPrim-ministrul Chicu a participat la ședința Consiliului național pentru problemele veteranilor de război
Prim-ministrul Chicu a participat la ședința Consiliului național pentru problemele veteranilor de război - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi a avut loc ședința Consiliului național pentru problemele veteranilor de război, la care a participat și premierul Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 4 iun – Sputnik. Alocațiile lunare pentru văduvele de război se majorează - din 1 iulie acestea vor constitui 500 de lei, nu 250 cât sunt în prezent. Această schimbare a fost anunțată astăzi în cadrul ședinței Consiliului național pentru problemele veteranilor. Anual, din bugetul de stat doar pentru aceste alocații vor fi transferate peste trei milioane de lei. Alte peste 64 de milioane de lei sunt direcționate pentru alocațiile lunare ale veteranilor, care din 1 ianuarie au crescut de la 100 la 300 de lei. Consiliul a solicitat identificarea posibilităților de a majora alocațiile lunare, cu 200 lei, pentru familiile celor căzuți și pentru invalizii de război.

Протест ветеранов вооруженного конфликта на Днестре - Sputnik Moldova
Societate
Încă un protest pe timp de pandemie: Mai mulți veterani s-au adunat în fața Parlamentului

De asemenea, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a alocat suplimentar 650 de mii lei pentru finanțarea Centrului Republican Experimental de Protezare, Ortopedie și Recuperare, în scopul reabilitării veteranilor de război și a încheiat un contract suplimentar cu Casa Națională de Asigurări Medicale, în valoare de 10 milioane lei, pentru asigurarea asistenței medicale destinate veteranilor.

La fel, a crescut capacitatea CREPOR cu 500 paturi. Se examinează posibilitatea majorării termenului de reabilitare de la 14 la 18 zile. Mai mult, Consiliul recomandă să fie reabilitat încă unui bloc pentru activitatea Centrului.

Este elaborat proiectul de lege pentru acordarea polițelor de asigurare medicală veteranilor de război, neîncadrați în câmpul muncii, din contul bugetului de stat. Proiectul de lege este în Parlament. La solicitarea reprezentantului Asociației Uniunea Cernobîl ar putea fi examinată posibilitatea de oferi polițe de asigurare medicală pentru încă aproximativ 100 de persoane, membri ai Uniunii, care nu au dizabilități.

30-летия вывода советских войск из Афганистана - Sputnik Moldova
Politică
Alocații mai mari pentru veterani războiului de independență și ai celui din Afganistan

Un alt subiect de pe agendă a vizat nivelul de implementare al Hotărârii cu privire la legitimațiile veteranilor de război. Până acum s-a confirmat statutul a 20 de mii 954 de persoane, a fost amânat statutul de veteran de război pentru aproximativ 3400 de persoane și s-au retras legitimațiile la 88 de persoane.

De menționat că de la începutul pandemiei și până în prezent, 192 de veterani au solicitat ajutor utilizând linia telefonică dedicată asistenței veteranilor. În soluționarea a 182 de cazuri s-a implicat Ministerul Apărării, celelalte zece fiind redirecționate către instituțiile de resort.

La ședința Consiliului pentru problemele veteranilor a participat și premierul Ion Chicu. Șeful Guvernului a precizat că „nu toate problemele pot fi soluționate imediat, mai ales în condițiile anului 2020, când ne confruntăm cu criză economică. Dar, și în asemenea condiții, dialogul are sorți de izbândă. Acolo unde este politică, nu sunt soluții. Guvernul nu percepe limbajul ultimatului”.

Precizăm, în cadrul Cancelariei de Stat va fi creat Biroul dedicat problemelor veteranilor, care va fi subordonat prim-ministrului. După ce și veteranii vor delega reprezentanți Regulamentul Biroului va fi aprobat de Guvern.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0