Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Chicu anunță reluarea tuturor activităților economice în Moldova - iată de când

Abonare
Efectul cumulativ al încetării activității economice ar putea duce la un colaps financiar și bugetar, iată de ce, treptat, toate restricțiile vor fi ridicate.

CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik. Premierul Ion Chicu a anunțat joi despre reluarea treptată a activităților economice în Republica Moldova, până în data de 30 iunie.

”Fără reluarea treptată a activităților economice, țara intra în colaps financiar și bugetar. Iar lăsarea oamenilor fără salarii și pensii ar avea efecte cumulative, inclusiv asupra sănătății cetățenilor, cu mult mai grave. Noi nu mai putem închide activitățile economice, nu putem lăsa oamenii fără sursă de existență. Respectiv, până la 30 iunie vor fi reluate toate activitățile economice”, a scris Chicu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit premierului, neclaritățile și incertitudinile legate de acest virus, schimbările frecvente ”de optică” privind natura și caracteristicile COVID19, transformă orice strategie de luptă cu acesta (mai degrabă) într-un ”suflat și în apă rece”.

Coronavirus în Spania - Sputnik Moldova
Spania, relaxare restricţii: ce se întâmplă de la 1 iunie cu 70% din populaţia spaniolă

Chicu a subliniat că de Guvernul a urmat cu strictețe orice recomandare a OMS încă de la sfârșitul lunii ianuarie 2020.

”Sunt sigur, că anume această abordare ne-a permis să avem una din cele mai mici rate a deceselor de COVID-19 în Europa”, a subliniat premierul.

Șeful Cabinetului de Miniștri a subliniat că trebuie să pornim de la niște realități și să ne asigurăm că concentrarea exclusivă pe măsurile de combatere a virusului nu afectează mai grav oamenii pe alte dimensiuni. Premierul a adăugat că din data apariției primului caz de COVID19 în țară, de această maladie au decedat zilnic în mediu patru persoane. Mai mult de 90% dintre ele au avut și alte boli grave. Raportat la numărul total de decese zilnice, această cifră constituie circa 3%.

”În această perioadă, de zeci de ori mai mulți oameni au decedat de boli cardio-vasculare sau alte maladii grele (în mediu avem circa 110 decese zilnic). Ocuparea locurilor din spitale aproape exclusiv cu bolnavi de acest virus limitează posibilitățile de tratament de alte maladii, care răpun cu mult mai multe vieți”, a concluzionat Chicu.

Totodată, premierul i-a îndemnat pe cetățeni să respecte regulile sanitar-epidemiologice. 

În prezent, în Moldova este instituită stare de urgență în medicină, care va fi valabilă până la sfârșitul lunii iunie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0